Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syns man så finns man – men all publicitet är inte bra

Annons

Syns man inte så finns man inte är en känd gammal devis som i allt västligt gäller för den som vill sälja sin vara på en marknad. Samma sak gäller för de politiska partierna.
Därför är den så kallade Politikerbarometern, som medieanalysföretaget Cision sammanställer, intressant läsning. Den visar bland annat att Moderaterna de senaste tre månaderna haft drygt 30 procent av de politiska toppnyheterna, medan Socialdemokraterna tappat mark och inte når upp ens till en femtedel av motsvarande kategori nyheter.
Dessutom får Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin se sig slagen av antagonisten Maud Olofsson. Centerpartiets partiledare har seglat upp till den plats på Politikerbarometern där oppositionsledaren brukar ligga, strax bakom statsministern. Det är till och med så att Olofsson har fått uttala sig mer än Fredrik Reinfeldt (M), men statsministern har omnämnts fler gånger vilket gör att han behåller toppositionen.
Men all publicitet är inte bra publicitet, även om det även finns ett sådant påstående. I varje fall har inte Centerpartiets och Maud Olofssons ökade medieutrymme resulterat i att opinionssiffrorna har seglat upp i motsvarande omfattning. Det kan förvisso säkert finnas en hel del tröghet i en sådan opinionsförflyttning, men eftersom en del av publiciteten varit negativ kan den säkert ha dragit ned det som den positiva annars skulle ha bidragit till.
Och för Socialdemokraterna är det inte bara ett vikande medieutrymme som har drabbat partiet. Nästan en fjärdedel av rapporteringen har varit negativ. Och då ingår inte den senaste tidens mediestorm kring LO och dess ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Så det gäller inte bara för de politiska partierna att se till att synas, de måste också undvika att dra på sig negativ publicitet. Syns man så finns man – men all publicitet är inte bra.

 Som du ser är mycket nytt på den här webben. Och det kommer säkert att ta en liten stund innan du hittar lika bra på den här sidan, som på våra webbtidningar. För att hitta till de ledare som du också hittar i papperstidningarna följer du bara länkarna i bannern precis nedanför denna ledare.

Hör gärna av dig med synpunkter, tips och råd. anders.eklund@ljusnan.se, fredrik.jarl@ht.se, asa.malmstrom@ljusnan.se.

Mer läsning

Annons