Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejkande kor löser mer än bondeterapi

/

Stöd till bönder via telefon är LRF:s motattack till sänkt mjölkpris. LRF-avdelningen i Jämtland erbjuder telefonkontakt för de bönder som vill prata av sig och gråta ut över den absurda situation som lantbrukare nu genomlider. Kanske känner LRF att de står handfallna även de, men vilka ska annars vända mjölktrenden om inte böndernas samlade krafter?

Annons

I måndags drog LRF Jämtland igång en jourlinje för utsatta bönder dit man kan ringa om livet känns hårt i lantbrukarbranschen. Tuffa tider? Ring en kollega! är namnet på de jourhavande bönderna med telefonen i högsta hugg. Att samla bönder som ofta arbetar ensamma i det egna lantbrukarföretaget är i och med "ring en vän"-initiativet en öm gest. Men på det stora hela ser LRF:s ageranden ut som kastade vattenglas mot en skogsbrand.

Mjölklöftet, där man lovade att en krona extra skulle kunna betalas för en liter mjölk i butik, verkar inte ha gett någon stor förändring. Flera matvaruhandlare la på en extra krona till sina lokala bönder, men någon stor förändring skedde inte. Mjölkpriset som betalas för råvaran direkt till bönderna har inte heller den följt någon positiv kurva.

Det är taffligt brandsläckningsarbete LRF håller på med. De försöker släcka eldar med små vattenskvättar. Några av de mest utsatta bönderna och de psykiskt hårt påverkade bönderna genomlider säkerligen sådan psykisk påfrestning att professionell hjälp är vad som behövs, inte ett samtal till en jourhavande bonde. Lantbrukarnas riksförbund behöver ståndaktigt agera för Sveriges lantbrukare. Varför inte samla sig likt ett fackförbund som de ändå har funktion som? Varför inte stå upp mot mejerierna och bjuda upp till hårdförhandling? Gå ut i strejk, tejpa spenar och lägg er på sofflocket . Den jourhavande bonden är en fin gest, men när det råder kris behöver högrepen fram.

Mer läsning

Annons