Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstadsmedia missar målet

I dagens mediesamhälle förväntas politiker ofta ha en lösning på varje problem media visar upp.

Annons

Hur problemet bäst löses ska besvaras så snart de får en mikrofon under hakan.

Det som händer om media visar en felaktig bild är att politiker försöker lösa fel problem och att de verkliga utmaningarna får lägre prioritet. Det slår särskilt hårt mot Sverige utanför storstäderna.

När SVT Uppdrag Granskning skulle visa landsbygdens problem, beskrev de landsbygdens avfolkning. Grums fick vara exempel. Där är arbetslösheten hög och många unga använder droger. Att droganvändningen är lägre på landsbygden än i Stockholm berörde inte redaktionen. Att landsbygden har befolkningstillväxt och att fler flyttar från storstad till landsbygd, än tvärtom, struntade man i.

Uppdrag Granskning hade kunnat lägga fokus på den riktiga utmaningen som de hittade, bristen på jobb. Då hade man istället kunnat beskriva att det drivs fler företag på landsbygden än i storstäderna, men de skulle behöva bättre förutsättningar att kunna växa och anställa fler. Eller på hur svårt det är att rekrytera läkare, lärare, poliser på många ställen, ett problem som måste få en lösning.

SVT Kobra gjorde ett delat land och lät konsulter i Stockholms innerstad beskriva landsbygdens problem, domen mot landsbygden var att ingen vill bo där man är bakåtsträvande och intoleranta. Hade SVT haft ambitionen att visa ett verkligt problem på landsbygden hade de kunnat åka till Nössemark, eller något av alla andra samhällen, där inflyttningen hindras av att det är svårt att bygga på grund av alla sjöar och stelbenta strandskyddsregler.

Journalistik som sköts utan vare sig är förankring eller intresse blir ett problem. När Aftonbladet Kultur sågade den svenska landsbygden, med Missenträsk i Skellefteå som exempel, var det en av de 4500 journalister som bor i Stockholms stad som åkte dit och förfasade sig över hur hemskt det var. Ingen av de dryga 60 journalister som bor i kommunen bedömdes tydligen kunna göra reportaget.

Det finns problem på landsbygden. Jobben är för få, trots det är det svårt att rekrytera. Det är svårt att stå emot urbaniseringen och ändå får de som vill flytta till landsbygden inte bygga hus. Kommunikationerna är för dåliga och makten finns för långt bort.

Men de problemen skildras sällan. Landsbygdsbor är härdade. Många av oss rycker bara på axlarna och skrattar när vi beskrivs som bakåtsträvande, drogmissbrukare på en ort som snart ska dö.

Problemet är att medias bild påverkar människors val av ort att flytta till. Medias bild påverkar politiken. Och politiken påverkar våra möjligheter att bo här.

Därför är det en stor fara med riksmedia utan närvaro, förståelse eller intresse för landsbygden.

Mer läsning

Annons