Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: politiker

/

Flera partier har börjat annonsera efter politiker. Man försöker få kontakt med folk som inte är engagerade i dag. Och det är ju inte så många som är det nuförtiden.

Annons

I veckan kom siffror på medlemsutvecklingen hos de politiska partierna. Några har anledning att jubla. Fast för de flesta partierna ser medlemsutvecklingen ganska mörk ut.

Miljöpartiet har tappat 9 procent av sina medlemmar. Partiet har under flera års tid varit en riktig framgångshistoria. De är riksdagens tredje största parti efter valet 2010. I det valet fick Miljöpartiet 7,34 procent, vilket var en uppgång från 2006 då partiet hamnade på 5,24 procent. 2002 låg partiet runt 4 procent. Den långsiktiga trenden har pekat uppåt. Miljöpartiets väljare är spretiga, de finns både till höger och vänster. En undersökning från YouGov 2011 visar att en tredjedel av Miljöpartiets väljare kallar sig för liberaler, och en annan tredjedel kallar sig för socialister. De allra flesta av MP-sympatisörerna menar dock att partiet är ett mittenparti.

Men är den gröna drömmen nu över? I opinionsmätningarna ser det ut så. Väljare har återvänt till Socialdemokraterna efter det stora Juholt-tumultet, miljöpolitiken hamnar i skymundan under den ekonomiska krisen, och Gustav Fridolin och Åsa Romson har svårt att matcha framförallt den lysande stjärnan Maria Wetterstrand som tidigare var språkrör. Enligt Demoskop/Expressens opinionsmätning har stödet för partiet halverats mellan januari 2011 (14,6 procent) och januari i år (7,3 procent).

Men opinionsmätningar är bara konstruerade undersökningar om vad som skulle hända om det vore val i dag. Det är ju inte val i dag, vi har ingen valrörelse och så vidare.

Mer konkret blir det då att titta på medlemssiffror. Partiets medlemsantal uppgick vid årsskiftet till drygt 13 400. Jämfört med året innan är det en minskning med 1 200 medlemmar, eller 8,2 procent. Det är det parti som tappat flest medlemmar, procentuellt, av alla riksdagspartierna. Men partisekreterare Anders Wallner är inte orolig, och menar att det snarare är en regel än ett undantag att partierna förlorar medlemmar i mellanvalsperioderna. I sak har han rätt. Miljöpartiet är inte ensamma. Samtliga partier utom de två ytterlighetspartierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, tappar medlemsantal jämfört med 2011.

Ytterlighetsparti till trots. Sverigedemokraterna har på allvar tagit upp kampen mot Miljöpartiet om att bli den tredje kraften, efter jättarna Socialdemokraterna och Moderaterna, i svensk politik. Partierna har sina likheter. De är starka bland unga, de uppfattas av många som enfrågepartier, och har som huvudstrategi att bredda partiprogrammet för att nå fler. Men det finns också likheter mellan de medlemsväxande Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, som många gånger felaktigt beskrivs som varandras motpoler. Svensk politik kan inte ses som en linje, utan snarare som en cirkel där V och SD många gånger hamnar på samma sida i debatten när det handlar om Sveriges roll i världen. "På område efter område har SD och V slutit upp bakom linjen att Sverige ska välja isolationismen framför rollen som ett konstruktivt samarbetsland", skrev till exempel den moderata riksdagsledamoten Johan Forsell (14/12-11) om den oheliga alliansen mellan V och SD.

48 procents medlemsökning har Sverigedemokraterna haft under 2012. Men de är fortfarande minsta parti räknat till antal personer. Och Vänsterpartiet är näst minst. Med Miljöpartiet på ungefär tusen fler. Det är ju inte så många människor som är medlemmar i ett politiskt parti nuförtiden. Totalt sett är det cirka 3-4 procent av befolkningen.

Kanske strömmar medlemmarna tillbaka till supervalsåret 2014. Annars kommer det bli allt färre personer att välja på till de olika demokratiska församlingar vi har i vårt samhälle. Kommer det att räcka att annonsera efter politiker då?

Mer läsning

Annons