Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn på rätt väg?

/

Ni skriver för mycket om flyktingar. Nej ni skriver för lite.
Det är bedrägligt och fel att satsa på vindkraft. Nej, vindkraft är miljövänligt.
Det är bra för barnen i kommunen. Nej, skolan har stora problem att nå målen.

Annons

Det saknades inte synpunkter när Kurirens ledarredaktion mötte läsarna igår på E Center. Mitt mellan valen.

Och intrycken kan nog sammanfattas så här: Söderhamn är en rätt bra kommun som kan bli bättre.

Förra valet betydde ett slut på det långa samarbetet i Söderhamn mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet.

När de båda parhästarna och kommunalråden Eva Tjernström (S) och Lennart Olsson (C) lämnade kommunpolitiken, ville sossarnas starke man Sven-Erik Lindestam bli ensam herre på täppan. Till stor förtret för centerpartisterna med en mycket besviken Magnus Svensson i spetsen.

Han var naturligtvis besviken på Lindestam, men var ännu mer besviken på valresultatet då C gick från tio till sju mandat. Med ett sådant valresultat i bakfickan hade C inte något bra förhandlingsläge.

Utan egen majoritet måste S samarbeta med något parti. Budet gick till V och MP som villigt och tämligen kravlöst ställde upp på sossarnas villkor. V och MP fick inte en enda tung post i kommunledningen och lever nu helt i skuggan av S.

Sverigedemokraterna stod för den stora skrällen och gick från två till sex mandat och Söderhamn blev rikskänt som SD:s starkaste fäste i Norrland.

Valresultatet var dock snarare ett uttryck för ett allmänt missnöje med de etablerade politikerna, än för någon utbredd främlingsfientlighet. Det visar inte minst det faktum att främlingsfientliga organisationer aldrig riktigt fått något fäste i Söderhamn. Trots flera försök.

Varje gång främlingsfientliga krafter gjort en attack har föreningsliv, politiska partier, kyrkor och andra organisationer ställt upp för mångfald och solidaritet.

Det har stärkt samhörigheten i Söderhamn.

Det har också motgångarna gjort. Söderhamn har drabbats omåttligt hårt av industrinedläggningar, flottiljnedläggning, arbetslöshet, utflyttningar och i spåren av allt detta en kraftig befolkningsminskning.

Så sent som 1980 hade Söderhamn över 31 000 invånare. Vid halvårsskiftet i år var det knappt sex tusen färre söderhamnare.

Motgångarna tvingade företagare, politiska partier och andra aktörer till samverkan. På gott och ont.

Det goda var att alla drog åt samma håll för att stärka Söderhamn. Det dåliga var att opposition, avvikande idéer och synpunkter, lätt uppfattades som illojalitet.

Befolkningsminskningen kan ha planat ut, men ännu gäller det att anpassa den kommunala kostymen efter kommunens behov och storlek.

Andra ljuspunkter som politikerna gärna lyfter fram är etableringen av Hennes & Mauritz, vindkraftssatsningen och skärgården som ibland framställs som kommunens stora räddare.

Det finns en naiv tro på vindkraften blir det stora lyftet och på att skärgården är så speciell just i Söderhamn, när det vimlar av kommuner med attraktiva kustremsor i landet.

Frågar man oppositionen vad som skulle vara annorlunda i Söderhamn om inte S styrde blir det mest allmänna fraser om större valfrihet, fler verksamheter på entreprenad och mer samråd.

Flera, både politiker och anställda, talar om en olycklig maktkoncentration i rådhuset kring Sven-Erik Lindestam och kommunchefen Margareta Högberg, som i sin tur har en mindre krets pålitliga och lojala rådgivare.

För en utomstående är det omöjligt att avgöra hur allvarligt problem detta är. De som har makten upplever det garanterat inte så.

Men det är tillräckligt allvarligt att flera påtalar detta när man samtalar om läget i Söderhamn.

Mer läsning

Annons