Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta underskatta Sverigedemokraterna

Medan de två största partierna försöker stjäla varandras politik, smyger utbölingen upp jämsides.
Sverigedemokraterna, som sedan de tog plats i riksdagen 2010, betraktats som något icke rumsrent som katten släpat in, är nu Sveriges fjärde största parti.

Annons

Sifos stora väljarundersökning för maj visar en uppgång med 1,9 procentenheter. Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar förklarar uppgången med den uppmärksamhet som SD-ledaren Jimmie Åkesson fick vid partiledardebatten förra söndagen.

Och det är väl en rimlig analys. Jimmie Åkesson lyckades föra in den "problematiska invandringspolitiken" som roten till det onda. Nästan i vilken sakpolitisk diskussion som helst. Och det är hans uppgift. Det var därför SD röstades in i riksdagen.

Dessutom passar det SD att vara ett underdog-parti. Som alltid missförstås, inte får vara med när de stora grabbarna debatterar, voterar eller bara spelar fotboll. SD behöver inte heller ta någon blockhänsyn eller politiskt ansvar för andra partiers hjärtefrågor.

Åkesson är tillika en skicklig debattör, aldrig aggressiv eller skrämmande. Bara enformig för den som kanske intresserar sig för några andra samhällsperspektiv, än det för partiet så förhatliga mångkulturella.

SD försöker nu hitta andra politikområden. I fredags startade de kampanjen "Inga fler papperspoliser". En lagom populistisk tolkning av hur polisen arbetar i dag: alltså bara sitter och vänder papper på stationerna i stället för att vara ute bland medborgarna och förhindra brott.

Ingalunda är SD:s framgångar unikt för Sverige. Sannfinländarna gör sitt yttersta för att begränsa minoriteters rättigheter i Finland, Frankrike slapp med nöd och näppe undan en extremhöger president i Marine Le Pen och i Grekland har nynazisterna tagit plats i parlamentet.

Ett Europa som krisar måste sluta underskatta dessa krafter. Ta debatten och erbjud vettiga politiska alternativ.

Mer läsning

Annons