Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta snacka om sänkta trösklar

Somalierna som flyktinggrupp växer snabbast i Sverige och har sämst förutsättningar att integreras i det svenska samhället.

I veckan redovisades ett framtidsscenario fullt av gammal skåpmat som knappast kan ha lugnat de oroliga.

Annons

För självklart har vi ett samhällsproblem om 37 000 somalier beräknas bli 20 000 fler nästa år och detta faktum bemöts med politiska floskler och sedan flera år kända lösningar. Som av någon anledning inte ens prövats.

Redan 2009 skrev Timbro en rapport om somaliernas situation och integrationsproblem.

I förrgår presenterades framtidskommissionens slutsatser. Och de är i stort sett desamma.

Somalierna som kommer till Sverige har låg utbildning, om någon alls. 21 procent av dem har arbete, medan siffran är mer än den dubbla i USA och Kanada. Vad är förklaringen?

Vi har många fler nyanlända. Somalier talar ofta engelska vilket gör att de har språket "gratis" i USA och Kanada, medan det innebär svårigheter hos oss att lära sig ett nytt språk, allra helst om man saknar studievana.

Men den största anledningen till utanförskapet torde vara att tillgången på okvalificerade arbeten är begränsad i Sverige. Kollektivavtal, arbetsgivaravgifter och skatter stoppar somalierna från att komma ifråga för de enkla arbeten de snabbt skulle klara av.

Även företagandet är mycket större i USA och Kanada bland somalierna, än i Sverige. Även här stoppas en möjlig integration av krångliga regelverk.

Allt detta har varit känt i flera år så vad har hindrat integrationsminister Erik Ullenhag att kontakta sina ministerkollegor och försöka "sänka trösklar"?

Framtidskommissionen föreslår att de somaliska serviceorganisationerna ska få en större roll i integreringen av sina landsmän.

Ullenhag förhåller sig avvaktande till att lämna över integrationen till landsmännens föreningar. En begriplig skepticism. Lokala basarer med små affärslokaler nära invandrartäta områden låter däremot innovativt.

Pröva något konkret. Man kan inte mer än misslyckas. Och det blir ändå resultatet om inget görs.

Mer läsning

Annons