Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta skrik om asylsökande och våldsbrott

Ännu ett våldsbrott på ett asylboende.

Annons

Den här gången vid evakueringsboendet i Jättendal som drivs av Nordanstigs kommun.

Läs mer: Personal attackerades på asylboende: "Allt tyder på att de misstänkta var berusade"

Fortfarande söker polisen efterlysta som kan ha varit inblandade i knivbråket förra helgen i Ljusne där en 20-årig man dödades och tre misshandlades. Visserligen inte ett asylboende men dramat utspelade sig i det bostadsområdet där de asylsökande bor.

Läs mer: Här kan du hitta alla artiklar om mordet i Ljusne

Så hur ska vi reagera?

Med indignation och rädsla? Eller orkar vi försöka se de unika händelserna var och en för sig utan att dra förhastade slutsatser?

Det beror förstås på vem man frågar. Och vad man vill se.

Läs mer: Vi blir otrygga

I Nordanstig handlar det om en 25-åring som ville ha medicin men nekades detta av personalen. Då blev han upprörd och tillsammans med sin bror gick han bärsärk på boendet. De andra asylsökande försökte hindra de kraftigt berusade bröderna och till slut kom polisen och tog hand om våldsverkarna.

Den beskrivningen kan förstås låta som en vanlig polisnotis från ett bostadsområde var som helst en lördagskväll där man ägnar sig åt en svensk hederlig "spritfest". Med tillägget att här konstaterar Mikael Hedström vid Gävleborgspolisen att "den här killen mår inte bra, han behöver vård".

Enligt uppgift har samme man varit inblandad i en incident tidigare vid samma asylboende.

Under senare delen av 2015 ökade antalet ordningsstörningar på landet asylboenden. Förklaringarna i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) rapport är flera: trångboddhet, låg boendestandard, psykisk ohälsa och osäkerhet kring framtiden.

Detta tar sig uttryck i främst interna konflikter men också hot mot personalen. I dess värsta form med dödlig utgång som vid hvb-hemmet i Mölndal.

Läs mer: Risk för att det är en krutdurk

Enligt MSB:s rapport så har nu incidenterna blivit så många att polisen inte hinner rycka ut på alla. Rikspolischef Dan Eliasson har hävdat att detta på sina håll "äter betydande resurser av polisens förmåga".

Polisens omorganisation, som polisfacket protesterat högljutt mot, lugnar förmodligen inte medborgarna. För hur blir det med de absolut perifera områdena i den stora polisregionen, vilket norra Hälsingland är. Knappast prioriterade bemanningsmässigt.

Nu försäkrar Bente Sandström, enhetschef för arbetsmarknad och flykting i Nordanstig, att man har det bästa samarbetet med polisen. Säkerhetsrutinerna fungerar och följs nogsamt, ingen jobbar ensam. Information går ut till såväl asylsökande som invånare i kommunen kontinuerligt.

"Det här handlar om en individ. En individuell händelse", säger Bente Sandström.

Tvärtom verkar det mesta fungera i Nordanstig. En förklaring kan vara att asylmottagandet gett flera välkomna arbetstillfällen.

Med det sagt ska inte problemen nonchaleras. Men kanske sättas in, var ett i sin kontext.

För självfallet måste samhällets alla resurser förstärkas om små orter ökar sin befolkning med flera hundra i ett slag. Lika självfallet ska ingen vara naiv utan förstå att varje asylsökande kan ha enorma problem i bagaget som kommer ut i pressade situationer.

Däremot är ingen betjänt av den gälla tonartshöjning som hörts i debatten på senare tid. Det går inte att dra summariska slutsatser av enskilda händelser.

Men säkerheten måste garanteras. För såväl de boende som personalen.

Läs också: Utgå från fakta

Mer läsning

Annons