Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuldbelägg inte de kroppar som råkar vara tjocka

/
  • Feta personer som äter offentligt kan möta dömande blickar.

Den svenska befolkningen har ökat ordentligt i vikt sedan 1980-talet. Men samtidigt som övervikt är vanligare än någonsin består smalhetsnormen.

Annons

Det vill säga den norm som säger att smalhet är målet och att fetma är något ganska oacceptabelt, något som den fete inte borde visa upp hur som helst, utan snarare skämmas över.

I programserien "Fetmaland" i P1, vars första avsnitt sändes under torsdagen, ges en inblick i hur det är att leva som tjock i ett samhälle där smalhet är norm.

Blickarna, skratten, kommentarerna och frånvaron av representation. Vi som är smala kan sannerligen bete oss som riktiga svin.

Att fetma är en hälsorisk känner nog de flesta till. Men att attityderna till överviktiga och feta personer inte primärt handlar om omsorg om individens hälsa eller välbefinnande, förefaller uppenbart.

Skådespelaren Lotti Törnros, som har gjort "Fetmaland" tillsammans med journalisten Marcus Morey-Halldin, berättar om hur även hon – trots att hon själv är tjock – kommer på sig själv med att bedöma feta kroppar på ett helt annat sätt än smala kroppar.

En fet person som äter glass upprör, medan den som avstår från att äta offentligt automatiskt anses vara ok. Som om personer med runda former hade mindre rätt att äta än andra.

Det är dock inte bara i det offentliga rummet som fetma får konsekvenser. I Tv-serier och reklam är tjocka personer i princip helt osynliga, konstaterar Törnros.

Om det behövs någon med hull anlitas det dessutom ofta en smal skådespelare. Hellre än att anlita en överviktig skådespelare väljer man alltså ut en person som sedan måste bära en "tjockisdräkt" för att se ut som de överviktiga skådespelare som inte fick rollen.

Det är heller inte ovanligt att den tjocke i Tv-rutan enbart finns där för att det ska finnas någon att skratta åt – inte med. Kanske är 90-talsklassikern "Vänner", som nu går att återuppleva på Netflix, ett av de tydligaste exemplen på hur fetma framställs som något löjeväckande.

Den smala Monica, en av de sex vännerna, har en gång varit tjock. Det är hela skämtet – som upprepas gång på gång under tio säsonger.

Att utmana våra kroppsideal på det sätt som "Fetmaland" gör är helt nödvändigt. För så länge överviktiga drar sig för att bära åtsittande kläder och inte upplever sig ha samma självklara existensberättigande som smala, har vi en frihetsinskränkning och ett problem.

I väntan på att den negativa särbehandlingen ska upphöra kan det vara en god idé att följa den feministiska konstnären och bloggaren Karin Grisejente Janssons tre steg till en snygg mage.

1. Nyp lite i magen.

2. Säg, "det här var en snygg mage".

3. Klart

Mer läsning

Annons