Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan måste stå för simundervisningen

/

Trots en ovanligt grå och regnig sommar har så väl juli som augusti bjudit på soliga högsommardagar. Då fylls stränderna av badsugna barn och ungdomar som kastar sig i vattnet från klippor och hopptorn.

Annons

Men det gäller inte alla. En del barn blir kvar på stranden, eller får nöja sig med att vada där det är grunt, medan kompisarna dyker från bryggan. Anledningen är att de inte kan simma.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet saknar drygt åtta procent av eleverna i årskurs fem grundläggande simkunskaper. Detta trots att det står i läroplanen att eleverna ska simma, flyta och röra sig i vattnet redan i årskurs ett till tre. En elev som inte kan simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, när han eller hon går ut sexan, blir inte godkänd i ämnet idrott och hälsa. Den som inte kan det tre år senare, vid skolavslutningen i nian, går ut grundskolan utan fullständiga betyg.

Det här är dock inte bara, eller ens primärt, ett problem ur betygsynpunkt. Efter trafikolyckor är drunkning den vanligaste dödsorsaken bland barn. Därför är det oacceptabelt att mer än var tolfte tolvåring inte kan simma in till land om han eller hon blir knuffad i vattnet. Dessutom är det alarmerande att simkunnighet har blivit en klassfråga, som är starkt kopplad till om barnet bor nära vatten, åker på badsemester och huruvida föräldrarna kan simma.

Precis som så mycket annat när det gäller barn och ungdomar, ligger ansvaret för simkunnighet på kommunerna. Det är dock lite si och så hur hårt kommunerna tar på det ansvaret. En del erbjuder alla barn gratis simundervisning, medan andra knappt verkar ha diskuterat frågan. Det är i sig anmärkningsvärt eftersom alla kommuner och skolor är skyldiga att följa grundskolans läroplan, där så väl bröstsim och ryggsim som att hantera nödsituationer vid vatten ingår.

Därför är det enda rimliga att ansvaret för simundervisningen läggs på skolan (som naturligtvis både kan och bör ta hjälp av kunniga simlärare). En elev som riskerar att bli underkänd i matte har rätt till extra stöd. Självklart bör samma sak gälla en elev som riskerar att bli underkänd i idrott och hälsa.

Mer läsning

Annons