Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverkets Hansson försöker ge Mora och Åmål dödsstöten

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson vägrar träffa företrädare från de två orter vars kontor ligger på stupstocken redo för nedläggning. I ett brev förklarar generaldirektören att han inte har tid att ens prioritera ett möte med uppvaktande kommunerna för att höra deras argument varför de ska pausas i nedläggning tillsammans med de nio andra, däribland Hudiksvall, Ludvika och Lycksele.

Annons

– Hela den här centraliserings-cirkusen är väldigt dåligt hanterad. Centerpartiet har via Per Åsling, ordförande i skatteutskottet, efterfrågat ett ordentligt underlag på vad man tror sig vinna på det här - utan att det blivit speciellt mycket tydligare. Jag tycker det är anmärkningsvärt att regeringen låter detta fortgå. Det är en ren provokation mot den utredning de själva har tillsatt, säger riksdagsledamot Anders Ahlgren (C) från Dalarna i en kommentar till ledarsidan.

I brevet skriver Hansson att flyttarna ska ske i september och oktober, och därför har han inte tid att prioritera att ta emot kommunalråden och berörda riksdagsledamöter. De två kontoren hade beslutats om nedläggning i ett tidigare skede än den nio som nu är på halt. Där valde Skatteverket att fortsätta med nedläggningen trots civilminister Ardalan Shekarabis utredning.

Precis som tidigare upplever berörda orter en stor frustration i Skatteverkets hantering.

– Jag upplever en ovilja att svara och stå för vad man satt igång. Man har försökt nonchalera våra frågor. Det är först efter att jag gått ut i media som man svarat på fullt berättigade frågor, kommenterar Anna Hed som är kommunalråd i Mora.

– Göran Perssons regering var tydliga i ambitionen med att Skatteverket skulle decentralisera och finnas lokalt. Det har Alliansregeringen förtydligat ytterligare. Skatteverket har gått alldeles för snabbt fram och har inte stöd i politiken för det här agerandet, menar Anders Ahlgren.

Hudiksvalls Tidnings ledarsida har tidigare krävt att Ingemar Hansson måste lämna sin post, ett krav som bland annat Raimo Pärssinen (S), som är arbetsmarknadsutskottets ordförande i riksdagen, ställt sig bakom.

Frågan är hur långt det ska behöva gå innan regeringen griper in i frågan. För Mora och Åmål är det en akut fråga. För Hudiksvall som står på tur är frågan viktig, om Hanssons centralisering kan stoppas här eller om fajten kommer tillbaka nästa år.

Mer läsning

Annons