Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverket viker sig inte för Riksdagen

/

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson fortsatte den inslagna linjen när han för andra gången ställdes inför Skatteutskottet i riksdagen för att svara på frågor. Mötet i sig är sensationellt, en generaldirektör som kallas till ett utskott två gånger på kort tid, där det dessutom vid andra tillfället sker när riksdagsledamöterna gått på semester.

Annons

Ska mötet, som skedde bakom stängda dörrar, sammanfattas så är det att Hansson fortsätter köra ett chickenrace mot folkopinion och riksdag med en kalkylerande kyla att regeringen inte gör sig av med en 64-åring som snart går i pension, som dessutom varit chef åt finansminister Magdalena Andersson på just Skatteverket.

– Det var mycket frågor och vi höll på i två timmar, men det kom färre svar. Framkom inte så mycket nytt, konstaterar Patrik Lundqvist (S) som representerar Gävleborg på riksdagsbänken.

På utfrågningen saknades representation från Vänsterpartiet medan Sverigedemokraternas ledamot satt tyst utan att ställa frågor.

– Det var väldigt tydligt budskap med skarpa frågor från regeringspartierna och allianspartierna, berättar Rasmus Ling (MP) från Malmö.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson hävdade att Åmål och Mora måste läggas ned och beträffande rekryteringsförbudet i Hudiksvall och de åtta andra pausade kontoren försökte Hansson svepande glida undan trots att ledarredaktionen fått brev från hela landet med berättelser om hur rekryteringsstopp både har införts och använts tidigare för att börja avveckla kontor.

– Hansson menar att något sådant rekryteringsstopp egentligen inte finns utan att besluten fattas på regional nivå, att han bara gett "ett tips" till regioncheferna, berättar Patrik Lundqvist (S) för ledarsidan.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson anförde också att han anser att Skatteverket arbetar med decentralisering i enlighet med den statliga styrningen.

– Min uppfattning är att Skatteverkets agerande inte är i linje med regleringsbreven, Skatteverkets ledning har en annan åsikt, säger Patrik Lundqvist

2007 hade Skatteverket 120 kontor, det är 55 i dag och får Hansson som han vill blir det bara 44 kontor på 38 orter kvar. Hur det går ihop är fortsatt ett frågetecken, liksom vilka hållbara underlag som finns till grund för beslutet. Ingen ledamot ledarsidan har varit i kontakt med upplever att Skatteverket kan motivera hur man kommit fram till sina beslut.

– Hur Skatteverket jobbar med den påstådda decentraliseringen ville Hansson inte svara på. Han har vad jag kallar Stockholmsanslaget i synen på den regionala närvaron och ser det som kompensation, och inte tillväxtmöjligheter, utanför storstäderna, säger Skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) som kallar in Hansson en tredje gång i höst, då i offentlighet tillsammans med generaldirektörerna för Tullen och Kronofogden. Hemläxan är övertydlig.

– Jag utgår från att myndigheterna tar fram handlingsplaner inför hearingen för att visa på vilka sätt decentraliseringsplanerna ska genomföras.

Missnöjet hos ledamöterna är tydligt på flera punkter; när det gäller centraliseringen, hur Skatteverkets ledning fokuserar samt att Hansson inte svarar på frågorna.

– Samarbetet Gävle-Hudiksvall, som i praktiken är ett kontor, där har alla jag har pratat med tyckt att det fungerar väldigt bra, utom generaldirektören. Jag tycker att Skatteverket jobbar helt fel och väldigt internt mot sin egen verksamhet och inte mot sitt syfte, att dra in pengar. Jag har nu efterfrågat det hos från generaldirektören utan att få svar, säger Patrik Lundqvist (S) som får medhåll av Rasmus Ling (MP) om att Gävle-Hudiksvallslösningen borde vara en modell för Skatteverket.

– Jag tror det vore bra om Skatteverket kunde ha ett mer modernt tänk kring vad som är ett kontor, ett kontor kan vara på två eller fler ställen med den teknik som finns vilket gör att man inte behöver samla 80-120 personer som Skatteverket låst sig vid.

Alternativet är att regeringen går in och styr upp Skatteverket, vilket kan ske på två sätt: Antingen att generaldirektören Ingemar Hansson entledigas från sin post som bland annat Raimo Pärssinen (S) och Hudiksvalls Tidnings ledarsida tidigare krävt, eller ett extra regleringsbrev som exempelvis uttryckligen förbjuder nedläggningen av fler kontor, inklusive de redan nedläggningsbeslutade Mora och Åmål samt de nio pausade kontoren. Åsling har sin uppfattning klar.

– Regeringen måste gå in och köra över Skatteverket. Skatteutskottet har gjort vad man kan.

– Ingemar Hansson lär inte ändra sig utan att det blir mer direktiv från regeringen, säger Rasmus Ling.

Därmed rullar bollen tillbaka till ansvarigt statsråd, finansminister Magdalena Andersson (S). Vilket pris är finansministern beredd att betala för att låta Hansson fortsätta på inslagen väg ända till pensioneringen? När får landsbygdsminister Bucht (S), civilminister Shekarabi (S) och arbetsmarknadsminister Johansson (S) nog eftersom Skatteverkets agerande stör i deras politikområden-

Mer läsning

Annons