Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadan redan skedd

/

Föredömligt av landstingsråd Eva Tjernström (S) som äntligen lyssnar på opinionen och sätter stopp för läkarbonusarna. Men det tog tid. Och dessvärre är väl skadan redan skedd.
Kanske inte ekonomiskt. I det avseendet kan det inte bli mycket värre. Fem miljoner hit eller dit spelar ingen roll i en landstingsbudget som spenderar 200 miljoner kronor på hyrläkare.

Annons

Men anseendet är skadat hos såväl länsinnevånare som hos andra landsting.

Hade det varit något ruter i toppolitikerna i landstinget så hade de aldrig sagt ja till landstingsdirektör Svante Lönnbarks verklighetsfrämmande rekryteringsmetod.

Men som statsvetaren Gun Hedlund konstaterade för en tid sedan, så är landstinget Gävleborg ett katastrofexempel på tjänstemannastyre. Den politiska ledningen vågar helt enkelt inte ifrågasätta direktörens förslag. Hur uppåt väggarna de än är.

Redan när Svante Lönnbark införde sign on-bonusar på 250 000 kronor till läkare som ville komma och jobba två år kändes det som om han tappat kontakten med verkligheten. Ingen som kunde, satte ner foten då.

I stället dubblerade han plötsligt bonusen till en halv miljon, med förevändningen att det var absolut omöjligt att rekrytera läkare till regionen på något annat sätt.

Debatten har rasat på insändarsidorna. De olika vårdfacken har ifrågasatt moralen i att miljoner ska regna över läkare som kommer hit och jobbar relativt kort tid jämfört med dem som är fast anställda.

Läkarbonusarna i Gävleborg blev en visa i den mediciniska fackpressen.

Oppositionen har genomfört personalenkäter där det visat sig att det inte är ett belöningssystem i form av mer pengar som skulle få läkarna att stanna i landstinget. De utflyttade läkarna har talat om arbetsmiljö och organisation, arbetsledning och inflytande som helt avgörande faktorer.

Men inget har hjälp.

Svante Lönnbark säger nu att bonusen har haft ett värde i rekryteringen men varit svår att pedagogiskt förklara. Underförstått: Kritikerna är korkade som inte förstår hur väl detta fungerat.

Landstingsdirektören har inte heller lyckats att pedagogiskt förklara värdet av att anlita en konsult till barnkliniken för knappt två miljoner kronor utan att konsulten genomförde sitt uppdrag: Nämligen att rekrytera läkare till barnkliniken.

Det mest obegripliga i Svante Lönnbarks resonemang, när han gör uppenbara felsatsningar, är att han envisas med att vara nöjd med resultaten. Trots att han inte uppnått något synbart resultat.

Det är också här den politiska ledningen ska vara en garant för att invånarnas intressen tas tillvara. De är valda att ifrågasätta, helst innan förslagen sjösätts.

Men nu reagerar Eva Tjernström.

Och bättre sent än aldrig. Kanske har hon tagit intryck av sin partikollega i Dalarna som kalla bonussystemet demoraliserande. Eller så är hon rädd för att hamna i dålig dager hos andra landsting om Gävleborg lockar med feta påslag och dränerar omkringliggande sjukhus på personal. Det är inte så kollegialt och kan för landet utvecklas till ett slags katten-på-råttan-lek som kan ta en ände med förskräckelse.

Forskningsmöjligheter och anpassad tjänstgöring blir de nya lockbetena.

Förmodligen mycket enklare att pedagogiskt förklara för landstingets decembermöte.

Mer läsning

Annons