Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Ovanåkers styre avgå eller regera vidare med oppositionens budget?

/
  • C & KD fick stöd för att skynda på för ett nybygge F-6 i höjd med Folkets hem. På så sätt skulle de nuvarande längorna bli kvar under en nybyggnation.

Är Ovanåker som Gävle eller Sverige? Är kommunalrådet Yoomi Renström (S) som Stefan Löfven eller Jörgen Edsvik (S)? Retoriska frågor som behöver ställas efter kommunfullmäktige i veckan där styret förlorade voteringen om driftsbudget och investeringsplan.

Annons

Läs mer: KF-ordförandens utslagsröst ledde till nederlag i Ovanåker

I samma situation så sade Stefan Löfven (S) att regeringen regerar Sverige vidare med oppositionens budget. När samma sak inträffade i höstas i Gävle avgick det grön-röda styret och Jörgen Edsvik (S) lämnade över till Alliansen. Från Ovanåker har det hittills varit rätt tyst, eller rättare sagt signalerna om att försöka runda eller ignorera kommunens högsta beslutande organ har hörts.

Att Ovanåker har tämligen komplicerade politiska förhållanden spelar in. Styret som förlorade voteringen, på kf-ordförandens utslagsröst, består av S, MP, L och M, medan KD och C lade ett budgetförslag som fick stöd av V och SD. Förutom att konstellationerna borgar för att inte finns några enkla sätt att skapa en stabil majoritet så måste det också konstateras att Renström inte lyckats förvalta sitt minoritetsstyre på så sätt man fått igenom budgeten. Oskickligt, särskilt när det finns S-kommunalråd runt om i landet som är experter på att regera i minoritet.

Den största skillnaden mellan styret och oppositionen är att kommunfullmäktige nu beviljar 50 miljoner kronor för bygget av en helt ny skola F-6 för Celsiusområdet i Edsbyn. 25 miljoner satsas redan nästa år 2016 och 25 miljoner 2017. Nybyggnationen ska vidare göras i trä med höga miljö- och energikrav enligt beslutet. Styret ville istället se 147 miljoner på en samlad F-9-skola.

Och frågetecknen kring vad som ska hända i Ovanåker blir inte mindre av att barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S) i en intervju i tidningen inte säger sig kunna svara på hur situationen ska hanteras.

– Jag har i dag inget klart svar på den frågan. Jag måste sätta mig ner och fundera på den.

Läs mer: Frågetecken kring skolbygge efter fullmäktigebeslut

I Facebookgruppen Alfta-Edsbyn har företrädare för både M och MP argumenterat i sakfrågan om skolan efter beslutet på ett sådant sätt att det är lätt att få associationerna att styret inte vill acceptera utfallet i kommunens högsta beslutande organ. Därför utfärdas turbulensvarning närmaste tiden i kommunpolitiken. Men i realiteten så har Ovanåkers brokiga styre att bita i det sura äpplet och styra med fullmäktiges beslut, precis som Löfven fått styra Sverige med alliansbudget, eller så har man att avgå för att se vilket styre som kan ta vid.

Läs mer: C & KD vill skynda på F-6-skola i Edsbyn

Mer läsning

Annons