Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Tvinga inte era ungdomar att bli 08:or, ta hit indier istället

/
  • Alf Norberg, V, regionråd och Gun Hedlund, kultur- och kompetensdirektör på turistmässa i tisdags. De är nöjda, men det borde de inte vara.
  • Furuviksparken i Gävle
  • Vackra sjöbodar i Hälsingland...

Vad har Dalarna som inte vi har?

Annons

Ett gott självförtroende och en näst intill grandios självbild. Tro mig jag vet, för jag är uppväxt där.

För inte handlar det om att bergen är blåare, fisken mer lättfångad eller stålet vassare. Eller rödare stugor, vitare snö eller trevligare karlar.

Hur stor Siljan än må vara så är den varken hav eller skärgård.

Ändå slår Dalarna Gävleborgs län på den basnäring som går om industrin just nu – turismen, eller besöksnäringen som den kallas av de mer uppdaterade.

"Tvinga inte era ungdomar att bli 08:or!"

Varningen utfärdades av Thomas Laurell från Visita på den stora samlingen i Gasklockan i Gävle på tisdagen där regionens branschfolk, politiker och tjänstemän samlats för att kraftsamla. Eller för att samverka som var ordet för dagen.

Samverkan eller samarbete är alldeles utmärkt. Men om man inte har en aning om vad man ska samverka om, vad det ska leda till och hur alla motstridiga viljor ska dra åt samma håll, blir begreppet tämligen tomt.

Självfallet vill Gävleborgs län bli en turistmagnet i paritet med Dalarnas län. Här finns miljarder att tjäna, här finns arbetstillfällena.

Men vägen dit tycks var längre än både Tidernas väg och Jungfrukuststräckan tur och retur.

Grannlänet Dalarna hade 2014 sex gånger så många utländska gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser. (Arbetarbladet 13 juli 2015)

Gävleborg var i själva verket ett av de tre län som intog jumboplatserna i logiintäkter räknat.

Och Gävleborg var det län som hade lägst andel övernattningar med utländska turister. Nio av tio turister som hittar till Furuvik eller Järvzoo är svenskar på semester.

Det är 50 miljoner människor som ska ut och resa i Europa i sommar, 28 miljoner av dem vill komma till Sverige.

Indier på semester i Hälsingland, varför inte?

Regionens projekt "Nu kör vi" som kostade 32 miljoner gav inte optimal effekt. Visserligen ökade gästnätterna, fler belgare och holländare hittade hit, men om regionrådet Alf Norberg (V) säger att det finns en stor potential att locka fler, så ger det en antydan om att det inte bara var projektnamnet som andades idélöshet.

"Besöksnäringen är Sveriges största tjänsteexportnäring med ett exportvärde på 96,5 miljarder kronor. För att förstå hur stort värdet är kan man jämföra med järn- och stålindustrins exportvärde på 47 miljarder". Det berättar Magnus Nilsson ordförande i Svensk Turism.

Ingenting ett socialdemokratiskt kommunalråd kan vifta undan. Ingenting en LO-pamp kan blunda för.

Hotell och restaurang är den bransch där unga människor kan hitta sitt första jobb. Branschen skriker efter kockar till exempel. I dag är 36 procent av de anställda i besöksnäringen utlandsfödda.

Så vad gör då myndigheter och kommuner för att öka småföretagsamheten?

Ger dem 1200 lagar att hålla reda på och följa, 2200 förordningar, 8100 föreskrifter, 96 miljoner blanketter att fylla i, som ska till 90 olika myndigheter. Förhalar planärenden och ger olika besked från olika tjänstemän. Nåja, kanske lite hårdraget men inte leder detta till ett bra företagsklimat.

Råden var många på mässan. Dagens resenär är noga kartlagd: Hen vill njuta, ha nya upplevelser, vistas i naturen och ägna sig åt eskapism. Resenären kommer inte för att det finns en känd klädkedja på orten, men vill ändå ha tillgång service och handel, som hen känner till. Infrastrukturen måste fungera, så ock den digitala: Du måste kunna instagrama björnen på Järvzoo, precis som du måste checka in på Facebook på Högbo brukshotell.

Annars är det tveksamt om du ens varit på plats.

Det är inte långt till Dalarna. Kostar inget att fråga hur de gör. Gott självförtroende har de redan.

Läs gärna: Regionrådet ser positiva effekter

Läs också: Vi är en sleeping beauty

Mer läsning

Annons