Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart ska män skaka hand med kvinnor

I Sverige hälsar vi på varandra med en handskakning, oavsett kön eller yrkestillhörighet.

Annons

Yasri Khan, ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa, vägrade skaka hand med den kvinnliga reportern från TV4. De kritiska reaktionerna lät inte vänta och nu har Khan hoppat av sin kandidatur till Miljöpartiets partistyrelse.

LÄNK: Yasri Khan "Därför tar jag inte i hand"

Yasri Khan, ordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa. Faksimil från TV4 play

Khans försvarare menar att Sverige är ett land som är intolerant mot muslimer. Att deras seder ska respekteras. Samtidigt var det han som nekade en ritual vi i Sverige tar som självklart.

Khans ställningstagande är inte heller unikt.

Ritualen hur vi hälsar på andra människor varierar runt om i världen. I Afghanistan och andra länder som är starkt präglade av islamiska seder skakar inte män hand med kvinnor. Handlingen uppfattas som allt för intimt. I andra länder som Thailand skakar man över huvud taget inte hand oavsett kön. I stället förs handflatorna samman vid bröstkorgen och en bugning sker inför den man hälsar på.

Att som man inte skaka hand med kvinnor är inte exklusivt för islamisk sed.

I länder som Ryssland hälsar man på kvinnor med en handskakning endast i affärssammanhang. Annars är det en kyss på handen som gäller. I Australien skakar inte kvinnor hand med andra kvinnor. Däremot går det bra att skaka hand med män och män emellan. I Storbritannien ska handskakningen vara lätt. I USA ska den vara fast. I Turkiet ska man titta varandra i ögonen men i Kina får det absolut inte ske.

Hälsningsritualen ser alltså olika ut beroende på var i världen vi är. Men i Sverige skakar vi hand med den vi hälsar på. Här hälsar vi på varandra med en handskakning, oavsett kön eller yrkestillhörighet.

Att delta i en hälsningsritual är valfritt.

Men utgångsläget för en relation blir betydligt bättre ifall handslaget är där än om man hävdar sin rätt att avstå. Välkomnandet blir bättre i Storbrittanien ifall handslaget är lätt än om det är fast.

Att ta seden dit man kommer är ett klokt beslut även i Sverige. För vi har, precis som andra kulturer runt om i världen en definierad hälsningsritual. Den som tar avstånd från att skaka hand med en kvinna kommer möta en negativ motreaktion. Det är en förolämpning.

Man kan, som Khan, landa i slutsatsen att det är normen kring svenska hälsningsritualer det är fel på. Att vi i ett samhälle utan normer ger individen rätt att utan negativa reaktioner själv avgöra sin kroppsliga integritet utefter vad man är bekväm med.

Jag har respekt för den åsikten. Problemet är att vägen till integration kommer vara alldeles för lång ifall den måste passera normkritik vid varje korsning.

Det är inte ens säkert att resenären hittar fram.

Sverige har blivit ett invandrarland. Med det ett långt arbete framför oss att integrera nya svenskar. Då måste vi börja nysta i det obekväma och definiera vad svenska normer innebär och bli bättre på att förmedla det till nya svenskar.

Utan karta och kompass – hur ska man då lyckas orientera sig i sitt nya land?

Normkritik är en björntjänst i ett normtyst land. Det borde vi alla kunna skaka hand på.

Mer läsning

Annons