Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt krogmoms flopp eller succé?

/

Är sänkningen av restaurangmomsen en flop eller succé?

Annons

Det kan man verkligen fråga sig. Kanske beror svaret på vem man frågar.

Sänkningen av restaurangmomsen är ineffektiv, säger finanspolitiska rådet som är en statlig myndighet som ska granska regeringens finanspolitik.

Sänkningen av restaurangmomsen har gett tusentals nya jobb, rapporterar Ekot. Och statsvetaren Göran Bostedt vid Mittuniversitetetet, som intervjuas, är förvånad. I synnerhet som han tidigare varit skeptisk till sänkningen av krogmomsen.

När professor Lars Jonung, som är ordförande i Finanspolitiska rådet, kritiserar momssänkningen hävdar han att åtgärden är dålig när det gäller att skapa nya jobb. Han tycker att momsen är en skatt som ska vara enhetlig och att restaurangernas gräddfil med sänkt moms kan uppfattas som ett branschstöd.

Han skulle också kunnat ha lagt till att den förväntade sänkningen av restaurangpriserna hittills stannat på 2,3 procent enligt Visita, som tidigare hette Sveriges hotell- och restaurangföretagare. Medan den borde ha varit 10,4 procent om momssänkningen fått fullt genomslag.

Så i den meningen är momssänkningen en flopp. Det blev ingen prissänkning att tala om.

Man kan naturligtvis diskutera graden av effektivitet på momssänkningen som kostar statskassan 5,4 miljarder kronor. Men under årets tre första månader anmälde restaurangerna 14 500 nya jobb till arbetsförmedlingarna. Det är 20 procent fler jobb än förra året då krogmomsen var 25 procent i stället för dagens 12.

Momssänkningen har tydligen gett effekt.

"Det är så pass stora siffror att det är svårt att förklara på annat sätt", säger Göran Bostedt till Svenska Dagbladet.

När sänkningen sattes i sjön den första januari i år räknade restaurangbranschen med att den skulle kunn ge så mycket som 10 000 nya jobb. Den statliga utredning som låg till grund för förslaget var lite försiktigare och gissade på 6 000 arbetstillfällen.

Finansminister Anders Borg avvisar kritiken från Finanspolitiska rådet. Han hävdar att det blivit en prissänkning som ger effekt i ökad försäljning och som ökar förutsättningarna att anställa fler.

Inte helt oväntat håller Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson med rådet i kritiken av momssänkningen. Den ligger helt i linje med partiets uppfattning.

Däremot delar hon förmodligen inte rådets uppfattning om jobbskatteavdraget som också kom i samma rapport. Rådet är nämligen kritiskt mot att regeringen drog tillbaka förslaget om ett femte jobbskatteavdrag. Det var onödigt stramt tycker rådet.

Blev då den sänkta krogmoms flopp eller succé? Det är för tidigt att säga. Reformen har bara drygt fyra månader på nacken.

Dessutom är svaret i högsta grad beroende på vem man frågar och hur de personerna tolkar verkligheten.

Finanspolitiska rådet tycker det är en flopp. Arbetsförmedlingen säger att den gett tusentals nyanmälda jobb.

Regeringen gillar momssänkningen. Oppositionen ogillar den.

Troligen betyder skänkningen en del på marginalen. Och den är givetvis viktig för dem som får jobb.

Men det är knappast den gigantiska politiska vattendelare som man kan få intryck av när regeringen och oppositionen gafflar om saken.

Mer läsning

Annons