Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rönmark: Vi hade spekulerat ihjäl oss om det varit Socialdemokraterna

/

Annons

Föreställ er följande scenario:

Motioner har lämnats in till Socialdemokraternas kongress om att partiet bör avsluta regeringssamarbetet med Miljöpartiet. Flera distrikt har meddelat att man hellre ser ett extra val än att den överenskommelse man slutit med MP ska hedras. Ungdomsförbundet SSU:s ordförande blir lämna samarbetet-linjens främsta företrädare, trots dennes nära vänskap med partiordföranden Stefan Löfven. Även partiets mest profilerade och populära EU-politiker, som alltid uttryckt starkt stöd för Löfven, sällar sig till protestskaran.

Bara några dagar innan kongressen ska börja slår ledarredaktionen på en av landets största tidningar, där en av Löfvens nära vänner är politisk redaktör, fast att S inte kan fortsätta arbeta med MP. Samma dag som kongressen inleds bestämmer sig också Löfvens eget partidistrikt för att man ska argumentera och rösta för att samarbetet med Miljöpartiet avbryts.

Vad gör Stefan Löfven då? Ställer han en kabinettsfråga och meddelar att han inte kan fortsätta som partiledare om kongressen går emot ledningens vilja? Använder han sin tyngd som partiordförande för att få kongressen att sluta upp bakom honom?

Nej, Löfven går ut och säger att han är beredd på att kongressen kan gå emot partiledningen och att han tänker göra precis det kongressen ger uttryck för.

Från den borgerliga oppositionen skriks det högljutt om politisk teater, att Löfven redan bestämt sig för att dumpa Miljöpartiet och att han nu gömmer sig bakom sin egen kongress.

Sveriges samlade journalistkår jublar högt åt att man får ägna sig åt sin absoluta favoritsport – socialdemokratisk kremlologi – och skriver spaltkilometer om symboliska markeringar i uttalanden, vänskapsbanden mellan de olika företrädarna för Partiet och om betydelsen av att distrikt X stöder förslag Y medan distrikt Y stöder förslag X. Svenskt mästerskap i politiska konspirationsteorier utövas på sajter och i tidningar från norr till söder.

Men nu handlar det ju inte alls om Socialdemokraternas regeringssamarbete med Miljöpartiet.

Det handlar bara om Kristdemokraternas inställning till den där lilla Decemberöverenskommelsen.

Den där puttenuttiga pakten mellan sex riksdagspartier som gjorde att det inte blev något extra val i år.

Det där kontraktet som några av Ebba Busch Thors största supportrar i partiet – ungdomsförbundet KDU, EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och hennes hemdistrikt Uppsala – vill bränna upp.

Men som tur är har KD:s partiledare meddelat att hon har en plan B om Kristdemokraternas riksting ger uttryck för något annat än den linje partiledningen utåt sagt sig vilja ha.

Då behöver vi inte spekulera så mycket.

Mer läsning

Annons