Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv denna mur

/

En av mina favoritböcker när jag var liten var Richard Scarrys "Vad gör folk hela dagarna?". I diskussionen om unga och arbetsmarknaden kommer frågan åter på tal. För det är inte bara hälsingekommunerna som har problem med ungas möjligheter på arbetsmarknaden, och där många saknar ett jobb. Det fanns 2011 1,2 miljoner svenskar mellan 15-24 år. Vad gör alla dessa unga människor hela dagarna?

Annons

Alldeles för få gör det de vill. Många är undersysselsatta (jobbar mindre än de vill), studerar fast de vill jobba, eller har helt enkelt gett upp.

Om detta skriver Malin Sahlén, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, i den färska boken "Ungdomsarbetslöshet. När ska muren rivas?" (Ekerlids förlag, 2012). Sahlén är uppvuxen i Timrå, och hon beskriver sin egen bruksortsbakgrund som något hon ofta blivit påmind om i arbetet med boken. Bristen på gott företagsklimat och den forna tron på den stora arbetsgivaren förenar många orter.

Attityden kring ungdomsarbetslösheten har länge präglats av en "det löser sig"-mentalitet. Det är inte så farligt om unga människor förlorar jobbet. Men stämmer det? Sahlén visar att ja, unga har ofta kortare arbetslöshetsperioder än andra. Men det betyder inte att de har enklare att få ett jobb. Snarare bryts arbetssökandet många gånger av att den unga människan helt enkelt ger upp och slutar att aktivt söka jobb. Då slutar man också att räknas som arbetslös i den officiella statistiken. Det är tre gånger så vanligt att en ung person helt lämnar arbetskraften, än att äldre personer gör det.

I Sahléns bok problematiserar hon flitigt kring de akademiska studiernas förrädiska lockelse kring jobb som inte finns att få. Och visst har hon ett poäng i att det är allvarligt med alla dessa unga människor som i tron om att högskolan skulle ge dem guld och gröna skogar lagt ner tid och pengar på att plugga. Men jag delar inte hennes syn på att utbildningar per automatik skulle vara bortkastade för att man inte jobbar exakt med det som utbildningen ledde till. Vidare, hur ska man kunna veta säkert? Prognoser om arbetsmarknaden är just det - prognoser. Och en minst lika viktig aspekt är utbildningar som skapar jobb. Hur många blir entreprenörer? En utbildning handlar inte bara om att göra folk anställningsbara.

När kan muren rivas då? Malin Sahlén beskriver bland annat hur strikta anställningsskydd ställer till det för bland annat unga och invandrare. Precis som LO och PTK (PTK är en samverkansorganisation för 26 medlemsförbund, som representerar cirka 700 000 privatanställda tjänstemän) fastslog tillsammans med Svenskt Näringsliv under 2011 finns det i den internationella forskningen studier som tyder på att det striktare anställningsskyddet påverkar unga negativt. Så även i Sverige.

Vidare är det de sammanpressade lönerna, med höga ingångslöner och ingen vidare löneutveckling, som skapar besvär. Ekonomiprofessor Nils Gottfries har i en bilaga till Långtidsutredningen 2011 beskrivit att om personer med endast grundskoleutbildning har samma lön som personer med gymnasieutbildning blir sysselsättningsnivån lägre för de som har en lägre utbildningsnivå. Varför anställa den med mindre erfarenhet och med mindre utbildning för samma kostnad?

Så vad gör folk hela dagarna? En sak står klart. Det är alldeles för många som tvingas svara: "ingenting".

Mer läsning

Annons