Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ring i tid, ring själv och låt rädd

En halvtimmes väntan. Eller ingen ambulans alls. Några minuter hit eller dit spelar roll när det handlar om ambulansen.

Annons

Efter en trafikolycka i Söderhamn i helgen tog det 25 minuter för den första ambulansen att komma på plats. Räddningsledaren vill se fler ambulanser på orten. Landstinget vill inte kommentera den långa uttryckningstiden utan vill göra egna bedömningar på uttryckningstiderna i länet.
Det jobbet är redan gjort. Nyligen presenterade Hjärt- och lungfonden siffror som visar hur lång medianväntetiden till att den första ambulansen kommer är. Vi får vänta allt längre. I 118 av landets kommuner är det längre väntetid i år än 2011. Som hälsing är Hudiksvall det bästa stället att bo i, även om 10,2 minuter i mediantid är länge för den som behöver akut vård. Men jämfört med Bollnäs och Söderhamn som båda ligger mellan 11-12 minuter, Ovanåker 13,2, Ljusdal 14,6 och Nordanstig på hela 16 minuter är det riktigt bra.
Men det är bättre med en sen ambulans än ingen alls. En forskare har tittat på hur våra röster påverkar möjligheten att få en ambulans genom SOS. Om det är du själv som är patienten och låter rädd har du större chans att få hjälp jämfört med om du skriker av ilska. Skriker du kan du andas.
I väntan på att även landstinget ska komma fram till att det behövs fler ambulanser bör du alltså följa råden: ring tid, ring själv och låt rädd.

Mer läsning

Annons