Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Punkterad pakt

Vi har ett problem här i Gävleborg. Ett stort sådant.

Annons

Fler än en av fyra mellan 18-24 år är arbetslösa i Gävleborg. Drygt 27 procent i åldersgruppen är inskrivna hos Arbetsförmedlingen vilket är den näst högsta andelen i landet. Tittar man på människor i yrkesaktiv ålder, mellan 20-64 år, får man osmickrande nog landets högsta arbetslöshetssiffra. Samtidigt är länet i botten när det gäller utbildningsnivå. Arbetsgivarna vill ha utbildad personal, och det är till stor del det som förklarar varför framförallt de yngre länsinvånarna inte får in ens en lilltå på arbetsmarknaden. De har inte vad som efterfrågas.

Det var det som den så kallade jobbpakten skulle åtgärda. Regeringen, LO och Svenskt Näringsliv presenterade i sommar en pakt som går ut på att personer under 25 år ska få komma in på arbetsmarknaden genom att varva utbildning och arbete. 75 procent av tiden ska ägnas åt arbete, och resterande 25 procent ska ägnas åt utbildning. Det är alltså ett sätt att investera i unga människors kompetens genom ett särskilt avtal.

Men i tisdags kväll kom beskedet om att jobbpakten spricker. Förhandlingarna mellan de två jättarna LO och Svenskt Näringsliv hade strandat. LO menar att det är Svenskt Näringsliv som fällt samarbetet genom att inte låta eventuella förändringar i arbetsrätten hanteras i förhandlingar med facket. I stället vill man, som LO:s ordförande uttryckte det till Dagens Nyheter, låta regeringen genomföra lagändringar som "försämrar arbetsrätten för de anställda". Svenskt Näringslivs representanter hävdar att det är LO som ställt ovidkommande krav på jobbpakten med att blanda in arbetsrätt, pensionsfrågor och a-kassan i ett avtal om hur ungdomar ska komma in på arbetsmarknaden. LO kräver bland annat ett stopp på en utredning om regler vid uppsägning av personliga skäl. Den kan man tycka vad man vill om, men särskilt mycket att göra med ungdomsarbetslösheten har den inte.

Oavsett vad som hänt mellan organisationerna är det beklagligt. Framförallt för de över 130 000 arbetslösa ungdomarna som står utanför arbetsmarknaden i dag. Det är de som är förlorarna när parterna inte kan komma överens.

Regeringen, genom finansminister Anders Borg, tycks dock inte ha gett upp hoppet. Det viktiga är att det blir avtal på branschnivå, mellan fack och arbetsgivarorganisationer inom handel, hotell och restaurang och kommunal till exempel. Regeringen kommer också att lägga en lagrådsremiss om att ta bort de differentierade a-kasseavgifterna, där avgiften baseras på arbetslöshet i den enskilda a-kassan. Dessutom ska det vara möjligt att sänka arbetsgivaravgifter för ungdomar som kombinerar jobb och utbildning utifrån jobbpaktsmodell.

För alla ungdomar, 4 578 var det i Gävleborg i november, som är arbetslösa är det bara att önska att Borg har rätt, och att parterna på branschnivå klarar av att fokusera på kärnuppgiften för pakten. Minska ungdomsarbetslösheten.

Mer läsning

Annons