Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliskrisen: Fler lämnar polisen än som rekryteras

/

Svensk polis är i kris. Anställda flyr organisationen. Under 2015 lämnade 832 anställda in sina brickor, medan endast 646 polisaspiranter gick in i tjänst. Majoriteten av personaltappet bestod av 557 personer som pensionerade sig när de fyllt 60. Det är en dubblering av antalet som valde att gå i pension före 65 års ålder jämfört med 2010, uppger Dagens Nyheter (22/3).

Annons

Personalflykten kan knappast komma som en överraskning för rikspolischef Dan Eliasson. När han tillsattes i november 2014 hade det redan under sommaren genomförts en synlig protest mot låga ingångslöner genom uppställda polisbilar på torg i städer över hela landet. Och ett år efter tillträdet bombarderades Eliasson av en brevkampanj med tusentals vittnesmål om polisernas undermåliga arbetssituation.

Dessutom har löneförhandlingarna varit strandade sedan i november. Tidigare har försvarets JAS-system skämtsamt kallats för samhällets subventionering av SAS-piloters flygutbildning. På samma sätt håller polisyrket på att förvandlas till en hållplats i en karriärkedja som efter några år leder till jobb som tjänstemän inom andra myndigheter eller varför inte som privata konsulter. Det riskerar skapa en kroniskt oerfaren poliskår.

Den dåliga löneutvecklingen, icke-existerande flexibilitet, en restriktiv hållning med delpensioner är blott några av problemen. Utöver detta en ansträngd organisation som prövas hårt på grund av ökad terrorberedskap och mer arbete på grund av flyktingmottagandet.

Hittills har poliskrisen varit en intern angelägenhet. Den nya organisationen måste sätta sig, har det hetat. Men ju längre polisproblemen fortsätter, desto svårare blir det för inrikesminister Anders Ygeman (S) att kunna använda Dan Eliasson som sköld. Poliskrisen är på väg att bli ett politiskt problem för regeringen.

Mer läsning

Annons