Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partipolitisk pajkastning solkar KU

/
  • Konstitutionsutskottet är ett av riksdagens viktigaste, tyvärr används det till pajkastning.

Riksdagen börjar alltmer anta formen av en lekstuga. Eller möjligen är en sandlåda en mer korrekt liknelse.

Annons

Konstitutionsutskottet (KU) är ett av riksdagens viktigaste utskott. Det finns till för att granska att regeringen sköter sig och följer de regler som finns uppsatta för hur riket ska styras. Tyvärr har KU:s rykte kommit att solkas och dras i smutsen eftersom politiker i opposition under många år har använt utskottet för partipolitiska syften.

Bara under januari i år gjordes fler KU-anmälningar än de tio föregående månaderna tillsammans, enligt Dagens Industri.

Ett talande exempel är det som nyligen inträffade: Moderaterna KU-anmälde statsminister Stefan Löfvens agerande under hösten när flyktingkrisen gjorde att väldigt många människor sökte asyl på väldigt kort tid i Sverige.

Läs mer:

Både Löfven och Reinfeldt KU-anmäls.

Rekordmånga KU-anmälningar.

Jessica Polfjärd, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, sa nyligen till Dagens Nyheter: "Eftersom regeringen har det yttersta ansvaret för krisledningen så tycker vi att det finns frågor som man behöver gå till botten med och berätta för svenska folket varför det funnits fördröjningar. Trots att man fått information om krisläget har man valt att inte agera på en gång."

Det dröjde inte länge innan svaret kom från den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) KU-anmälde den förre statsministern Fredrik Reinfeldt för att han i sin tur inte agerade när antalet flyktingar som sökte sig till Sverige ökade.

Hoff skriver i sin anmälan att Reinfeldt i sitt sommartal 2014 sade att ökningen av antalet asylsökande hade ökat under 2013. Av detta drar Hoff slutsatsen: "Det är således väl känt att den förra regeringen inte vidtog tillräckliga åtgärder för att klara det kraftigt ökade asylmottagande som skedde under åren 2013 och 2014."

Dagens Nyheter har granskat hur partierna har agerat i KU och kan visa att Moderaterna har blivit betydligare flitigare med att KU-anmäla statsråd. Det kan tolkas på två sätt: Antingen att regeringen faktiskt sköter sig väldigt illa eller att Moderaterna använder KU för att vinna partipolitiska poänger.

Statsvetaren Tommy Möller säger till DN: "En tolkning som ligger nära till hands är att man vill demonstrera handlingskraft. Det finns ju en kritik inom Moderaterna om att man har vikt ner sig för regeringen."

Konstitutionsutskottet har en allt för viktig roll för att det ska hemfalla åt partipolitisk pajkastning. Vill Allianspartierna visa handlingskraft och opponera mot regeringens politik så finns det andra sätt: Interpellationer, riksdagens frågestund, debattartiklar med mera.

Annars riskerar KU:s trovärdighet att vara förbrukad den dag det faktiskt finns en berättigad kritik mot regeringen för KU att gå till botten med.

Läs mer: Vet hut, Maud Olofsson.

Mer läsning

Annons