Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter etiken

/

Jägaren tittar på min tallrik, fylld med vegetariskt som vanligt, och säger att hon funderar på att sluta äta kött som hon inte har skjutit själv. "Kött- och fågelindustrin är verkligen inte fräsch".

Annons

Det är jaktsäsong, och våra tidningar fylls med spännande reportage från lyckade jaktrundor. Älgarna fälls, och viltköttet, som är en fantastisk råvara, är både nyttigt och välsmakande (det senaste grundar jag på hörsägen eftersom det var en herrans massa år sedan jag åt kött). Djuren har levt ett naturligt liv i skogen, så långt bort från broilerkycklingar, antibiotika och andra många gånger skrämmande sätt att hantera djur på.

Skillnaden är milsvid till det reportage Aftonbladet hade i veckan (9/10), som handlade om kycklingindustrin. Ja, det är en industri - det säger till exempel Guldfågel själva - när det i Sverige slaktas cirka 350 000 kycklingar varje dag. Sammanlagt äts det 175 500 ton kyckling per år, vilket också gör att importen på kyckling ökar. Efterfrågan på kycklingkött har aldrig varit större, det är magert, klimatsmart och passar till det mesta, och många av de stora butikskedjorna konkurrerar om konsumenterna med rekordlåga priser.

I Sverige görs få kontroller av djurtransporter, vilket vi fått kritik av från EU-kommissionen. Därför inleddes i veckan en landsomfattande satsning på just sådana kontroller, som ska pågå hela oktober. Kycklingar har högst dödlighet och skadefrekvens i samband med transporterna. SVT gjorde den 7 oktober ett reportage om hur kycklingarna sopas in i en maskin, ut på ett transportband och packas i lådor som ska in i containrar på långtradare. "Är maskinerna fel inställda blir det nästan som en tennismaskin där kycklingarna flyger in i containrarna", sa djurinspektör Mattias Gårdlund i inslaget.

Svenska kycklingbönder, oavsett metod, sägs vara stolta över att deras djur föds upp under de tuffaste djurskyddslagarna i världen. Men eftersom importen ökar så äts det åtskilliga fåglar som inte fötts upp under sådana stränga lagar. Jimmy Samuelsson, vd för Guldfågel och intervjuad i Aftonbladets reportage, verkar tycka att vi humaniserar kycklingarna för mycket, och argumenterar för att jättelagren med 80 000 kycklingar är ett måste för att hålla priserna nere. Men vad betyder de låga priserna på den industriellt uppfödda kycklingen för de kycklingfarmare som vill använda sig åt en mer djurvänlig och ekologisk metod?

För några år sedan gjorde den kände brittiske tv-kocken Jamie Oliver en dokumentär som fick försäljningen av den industriellt uppfödda kycklingen i Storbritannien att sjunka rejält, medan försäljningen av de ekologiskt uppfödda kycklingarna ökade med 40 procent. Kunderna vinner också på att köpa den ekologiskt uppfödda fågeln eftersom smaken är helt annorlunda (sägs det, återigen var det länge sedan jag själv hade någon erfarenhet av detta).

Samtidigt som hundratusentals kycklingar sopas upp till slakt vittnar älgjägarna om hur en stor del av upplevelsen kommer av att jaga med etik. Kanske borde därför fler fundera på att göra som min vän jägaren och bara äta vilt? Kanske kombinerat med de välsmakande, och glada, ekologiskt uppfödda kycklingarna i stället för de tennisbollsliknande industrifåglarna som är både billiga och smaklösa, i alla betydelser?

Mer läsning

Annons