Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert precis som ett aprilväder

/

Läget är fortfarande osäkert och oförutsägbart. Precis som ett aprilväder.

Annons

Det sade finansminister Anders Borg (M) när han presenterade vårbudgeten igår.

Vad ett aprilväder innebär vet alla vi som var i Stockholmsregionen i helgen.

En dryg decimeter blötsnö och snökaos i trafiken på lördagen. Och strålande sol, värme och barmark frampå dagen under söndagen.

Men finansministern vill vara beredd på nya oväder och vågar inte ställa undan varken snöskyffeln, dubbdäcken eller vinterkängorna. Han sitter nästan bara och kurar.

Därför är vårbudgeten heller ingen munter läsning för den som förförs av aprilsolen och förbereder sig på att snart få gå ut och satsa, så och plantera och se fram emot en stor skörd.

Nej, det handlar snarare om att avvakta och vänta på bättre tider. Om att vara utrustad med säkerhetsmarginaler om aprilovädret slår till igen.

Och det kan vara klokt. Åtminstone till en viss grad.

Anders Borg menar nämligen att den europeiska ekonomin fortfarande är svajig och krisartad. Visserligen finns det tecken på ökad stabilitet och visserligen ligger Sverige bra till jämfört med andra europeiska länder, men samtidigt är osäkerheten stor.

Därför håller finansministern hårt i börsen och vill ha beredskap om inte den begynnande stabiliseringen fortsätter.

Just nu bedöms tillväxten bara bli 0,4 procent. Så sent som i höstas var siffran 1,3 procents tillväxt för detta år. Det ger en vink om den osäkerhet som råder.

Men samtidigt bedömer Anders Borg att tillväxten för 2013 och 2014 blir 3,3 respektive 3,7 procent. Och då finns utrymme för fler reformer. Som av en händelse är det ju också valår 2014.

Arbetslösheten beräknas vara, med svenska mått mätt, fortsatt hög, även om Sverige tillsammans med Tyskland ligger i särklass när det gäller sysselsättningsgraden.

Anders Borg betonade att en försiktig strategi i ett osäkert läge tjänar Sverige bättre än motsatsen.

Först framåt hösten är han beredd att ge tydligare besked. Och han är stolt över att Sverige är ett av de få länder som varken behöver diskutera neddragningar i välfärden eller skattehöjningar som ett sätt att klara den ekonomiska krisen i Europa.

Den som anklagat regeringen för att ligga lågt och vara initiativlös, blir knappast motsagd av den här budgeten.

Det finns allmänna formuleringar om fortsatta satsningar på att underlätta övergångar från skola till arbetsliv, om satsning på forskning, tillgång på bostäder och på infrastruktur. Men budgeten innehåller väldigt få skarpa förslag, vilket i och för sig inte är så ovanligt när det gäller vårbudgeten.

Men oppositionen vill redan nu se en betydligt mer expansiv budget med rejäla satsningar mot arbetslöshet, på bättre matchning, på infrastruktur, renovering av miljonprogrammet och förstärkt stöd till forskning och utbildning.

Något som till och med den före detta moderata riksdagsledamoten och nationalekonomen Anne-Marie Pålsson instämmer i. Hon tycker dessutom, till skillnad från vänsteroppositionen, att man ska underlätta för de små företagen och förenkla 3:12 reglerna.

Men Anders Borg håller hårt i plånboken. Varnar för aprilvädret. Och väntar på stabilare utsikter. Medan otåligheten sprider sig.

Mer läsning

Annons