Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Originalet bättre än kopiorna?

/

Folkpartiets dag i Almedalen kunde kanske ha börjat bättre än vad den gjorde för FP-ledaren Jan Björklund.

Annons

Liberala ungdomsförbundet gick ut i en debattartikel och krävde att Birgitta Olsson ska få större inflytande i partiet. Och efterträda Jan Björklund.

Kvällen innan hade den tunge folkpartisten Carl B Hamilton gjort ett utspel om att slå samman alla borgerliga partier till ett.

Att kommentera en partisammanslagning eller efterträdarfrågan var väl knappast någon önskestart på dagen.

Men dessa två utspel tyder på att det är oroligt i partiet. Många befarar att Folkpartiet är på väg att bli ett parti utan folk. Samtidigt som liberalismens tankar och idéer spelar en allt större roll i samhällsdebatten och den praktiska politiken.

Är det ens möjligt att tänka sig att Socialdemokraterna skulle börja driva socialisering av banker och företag, som man gjorde för knappt fyrtio år sedan? Och hur stort skulle Moderaterna vara om det ännu var ett konservativt parti?

Nej, paradoxalt nog ökar liberalismens inflytande, samtidigt som det gamla liberala partiet kämpar med dåliga opinionssiffror, som ligger under de två senaste dåliga valresultaten på drygt sju procent.

I kommunfullmäktigegrupperna i Hälsingland sitter bara några enstaka folkpartister. Sämst i Ovanåker med bara ett mandat, och bäst i Nordanstig och Bollnäs med fyra respektive fem mandat.

I Hudiksvall och Bollnäs sitter partiet till och med i kommunledningen. I Bollnäs i en ohelig allians med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet.

Undrar vad Björklund tycker om det. Han som läxade upp Hamilton för sitt utspel som bara gäller allianspartierna.

För de allra flesta förknippas Folkpartiet med skolfrågorna. Utan tvekan har Jan Björklunds engagemang satt dem på agendan. Mycket har hänt och är på väg att genomföras. Trots detta fortsätter rapporterna om dåliga resultat.

Det är visserligen sant att det tar många år att vända skutan, men otåligheten växer. Och M, S och MP flåsar FP i nacken som bästa parti för skola och utbildning.

Det är i och för sig bra. Ju fler som driver skolfrågan desto bättre. Men FP kan vara på väg att förlora sin viktigaste profilfråga.

Vid gårdagens presskonferens gjorde Björklund och Folkpartiet ett intressant utspel när det gäller a-kassan.

Han menar att arbetsrätten måste liberaliseras samtidigt som trygghetssystemen ska förstärkas. Därför bör taket i a-kassan höjas och de differentierade avgifterna till a-kassan slopas. En välkommen helomvändning.

"Vi får erkänna att systemet vi införde 2007 inte har haft den effekt vi avsåg", sade Björklund till TT.

Nu går frågan vidare till Socialförsäkringsutredningen. Kanske kommer den också att vägas in i arbetet med den framtida jobbpakten.

I sin debattartikel slår Liberala ungdomsförbundet fast att "Folkpartiet lider av identitetskris och behöver en nyorientering." Folkpartiet har fastnat i rollen av att vara näst-bästa-val för svenska väljare som hellre lägger sin röst på Socialdemokraterna, Moderaterna eller Miljöpartiet som i mångt och mycket inlemmat de liberala idéerna i sin politik.

Det är givetvis bra att flera driver olika liberala frågor.

Men när allt kommer omkring borde originalet vara bättre än kopiorna. Den svåra frågan är bara varför det inte är så.

Mer läsning

Annons