Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Örat mot rälsen men ingen harmonisk stämsång"

/

Två timmars debatt på ett ärende som alla visste skulle gå till återremiss – vad säger det? En hel massa faktiskt.

Annons

Skulle jag vara elak, och det är jag inte, skulle jag påstå att det berodde på att pressen var närvarande och att alla politiker i Bollnäs fullmäktige passade på att få sina fem minuter i rampljuset.


Men skulle jag vara seriös, och det är jag, så beror det på att bandyarenan, Sävstaås och SJ-området har utvecklats till en ödesfråga för hela kommunen.
Och den innehåller allt: Framtidsvisioner, känslan för bygden och kulturhistorien, förhållandet mellan makten och medborgarna, mellan privat och offentligt, mellan idrott och kultur. Ja, det finns säkert fler ideologiska konflikter och uppenbara beröringspunkter inbakade.


Oppositionen vädjade om återremiss och enligt alla demokratiska regler så fick de det också. Men först skulle argumenten vädras, tänjas och vridas fram och tillbaka. Och det kan tyckas tjatigt och meningslöst.
Men det är det inte. Det kallas demokrati och med en så pass skör och spretig majoritet som det är i Bollnäs kommun så vet man aldrig: Kanske någon plötsligt under sittande debatt skulle ändra sig?


Nå, nu blev det inte så.
Oppositionen vill ge arenabolaget ytterligare ett halvår jämte kommunens tjänstemän att utreda hur en bandyarena skulle kunna byggas på SJ-området, som ett nav, inte som en bromskloss för allt annat som går att etablera där.
Majoriteten säger nej: Bandyhallen ska vara på Sävstaås och SJ-området ska kommunen bestämma över.
Här ska saneras, byggas bostadsområden, skola, ja allt möjligt. I etapper naturligtvis. För i dag finns ingen investeringsbudget som mäktar med de visionerna.


Frågan har utretts i flera år. Och argumenten för att bygga en bandyarena på SJ-området är hur många som helst. Motargumentet är ett enda: En bandyarena förstör SJ-områdets karaktär, hävdar kommunalråd Marie Centerwall (S).
Och det var klok argumentation från de flesta. Även om lokstallarna döptes om till tokskallarna. Ibland kanske lite för uppfostrande ton, med tanke på att alla är vuxna människor och rimligtvis måste ha satt sig in i frågan.
Allra helst när vi pratar om den långbänk SJ-området och bandyarenan är.


Nu ska hela frågan tragglas igen om två veckor. Inte kommer majoriteten att ändra sig, men oppositionen fick sin respit.
Och alla har de lagt örat mot rälsen och lyssnat. Men ingen har hört harmonisk stämsång. När majoriteten hänvisar till medborgarnas åsikter så är det svårt att säga emot. Vilken är remissinstansen?


Det många befarar, med all rätt, är att bandyhallen byggs på Sävstaås. Bandyspelarna vill inte ha den där, men i brist på bageribakat bröd får man ibland äta fabrikslimpa.
Och en ännu större farhåga är att SJ-området står kvar som en förfallen klenod och vittnar om en svunnen tid, om Bollnäs historia. Kommunens investeringsbudget är sedan länge tömd och privata initiativ lyser med sin frånvaro.


Måtte jag ha fel.

Mer läsning

Annons