Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppenhet, en politisk floskel?

/
  • Jakten på terrorister i Paris och i Belgien fortsätter med obruten kraft. Ett hundratal tillslag bara på måndagen.

Skräcken kräver snabba svar och beslutsamhet.

Annons

Vem orkar ha inte bara två, utan en hel hoper av tankar i huvudet samtidigt? Vem orkar agera snabbt och resolut och samtidigt utarbeta långsiktiga planer och analyser för det där öppna, demokratiska samhället som vi värnar högst av allt?

Den eller de vinner. I respekt och trovärdighet så att inte "ett öppet och fritt samhälle" blir en politisk, innehållslös floskel. Risken är annars överhängande just nu.

Samtidigt är inte öppenheten värd ett endaste dugg om vi riskerar att bli sprängda i luften när vi tar en kopp kaffe på ett café.

Parisattentaten kräver vedergällning. Och vem kan klandra dem? Men hur skyddar man sig mot dem som inte värdesätter sitt eget jordeliv?

Det dystra svaret är att den rustningen inte är uppfunnen.

Frankrike har den mest utvecklade underrättelsetjänsten i Europa. Trots detta har landet drabbats av två terrorangrepp under 2015. Och den franska regeringen kände till att landet var måltavla. Under natten mot måndagen slog polisen till mot hundratals misstänkta extremister. Och på morgonen svarade franskt flygvapen på Parisattentaten genom att attackera flera mål i Islamiska statens (IS) fäste Raqqa i Syrien.

President Hollandes besked på söndagen var just att "agera skoningslöst mot barbarerna".

Samtidigt uppges USA för första gången ha bombat oljetankbilar tillhörande IS. Och Storbritanniens premiärminister David Cameron meddelar att det senaste halvåret har "omkring sju" terrorattacker förhindrats i Storbritannien. Han vill att landet ska delta i flygräder mot extremistgruppen i Syrien, men han måste först övertyga parlamentet.

Samtidigt kan man komma ihåg att IS uppstod i Iraks vrakspillror efter USA:s och Storbritanniens invasion när Saddamregimen skulle störtas.

Det fria väst svarar terroristerna. Och det här är förmodligen bara början.

Men det korta loppet måste löpas samtidigt som det långa.

för samtidigt som sociala medier är den snabbaste informationskällan när katastrofer inträffar, fungerar det som en dygnspridare med oöverskådliga konsekvenser. Opinionsbildare, politiker, journalister och andra sprider falska bilder och nyheter, hetsar och hatar till outhärdlighetens gräns. Anklagande moralister hävdar att vi inte får känna med Paris, när vi inte kände med Beirut.

Ambulanserna hinner inte ens anlända till den hårt arbetande akutvårdspersonalen förrän cynismerna haglar och polariseringen förstärks.

Det blir en vänster-höger-fråga. Alliansens tidigare undergivenhet mot IS-krigare från Sverige ifrågasätts – inrikesminister Anders Ygeman (S) anklagas för att agera för långsamt när det gäller att lägga fram strängare lagförslag för att bekämpa terrorbrott och krigsförbytelser. Extremhögern har legat lågt här hemma och i Europa, men bidar förmodligen bara sin tid.

När allt vi begär är samlande krafter, kunskap och politisk tyngd och handling bakom orden.

Flyktingkrisen i Europa och terrorvågen hänger ihop. Om inte det ena finner sin lösning accelererar det andra.

Bitte Hammargren, som bevakar Mellanöstern för Svenska Dagbladets räkning, ger en insiktsfull kommentar på måndagen. Syrierna måste få en vision om fred, skriver hon och fortsätter: Ska IS skräckvälde i Irak och Syrien bekämpas effektivt måste det ske med hjälp av sunniaraber.

Den stat som ligger närmast IS ideologiskt är ironiskt nog EU:s främsta handelspartner i Mellanöstern, nämligen Saudiarabien.

Och på våra flyktingförläggningar sitter just nu människor som klämts mellan IS terror och Assadregimens diktatur. Ska de misstänkliggöras nu? Polen stänger ju sina gränser...

Natten till söndagen försökte någon spränga ett planerat flyktingboende i Småland. Men Säpos Anders Thornberg lugnar: IS-terroristerna riskerar inte sina liv i några gummibåtar över Medelhavet.

Säpos resurser går nu till att kartlägga krigande återvändare. På frågan om inte metoderna kan bli integritetskränkande blir svaret: Den slutgiltiga frågan är vilket samhälle svenska folket vill ha. (Agenda, SVT)

Vi ska ha både öppenhet och beslutsamhet säger statsministern.

Mer läsning

Annons