Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad trygghet som behöver utmanas

/

Det är rätt tryggt att bo i Gävleborg. Och det är knappast någon överraskning.

Annons

En relativt liten kommun på landsbygden där många känner varandra och har fungerande sociala nätverk är en bra jordmån för trygghet.

Visserligen möter vi alltför ofta svarta rubriker om våld, stölder och drogmissbruk. Men de är förhållandevis få. Även om ett enda brott, en enda misshandel, en enda missbrukare är en för mycket.

Det är Brottsförebyggande rådet, Brå, som redovisat sin årliga trygghetsundersökning. 13 000 personer mellan 16 och 79 år, har svarat på frågor om sin rädsla för exempelvis att vistas ute under sena kvällar, för inbrott och överfall.

Att inte bli utsatt för hot och våld är en viktig del av tryggheten. Men trygghet är så mycket mer.

Det handlar bland annat om en trygg miljö i skolan, trygga hemförhållanden, trygga sociala nätverk, trygga arbetsförhållanden och en trygg ekonomi, som innebär att inga barn ska behöva leva i ekonomisk utsatthet, för att knyta an till en aktuell debatt.

Ibland kan man få känslan av att brottsligheten blir värre och otryggheten ökar. Men undersökningen från Brå visar att oron och rädslan minskar. Trots att befolkningen i landet fortsätter att växa.

År 2012 var det 15 procent i landet som uppgav att de känner sig otrygga när de är ute sent på kvällen. Det är en minskning jämfört med 2006 då motsvarande andel var 21 procent. Det ser ungefär lika ut när det gäller oron för att utsättas för olika typer av brott, med undantag för bostadsbrott där andelen ligger på samma nivå 2012 och 2006.

När det gäller rädslan för att drabbas av brott av olika slag ligger kommunerna i Gävleborg lägre än genomsnittet i landet. Kanske kan man tolka det som att tryggheten är större.

Nu är trygghet inget enkelt och entydigt begrepp. Visst borde det vara självklart att ingen ska behöva känna oro för att gå ut en sen kväll eller för att drabbas av inbrott.

Men det finns en trygghetsnarkomani i vårt land. För några år sedan skrev överläkare David Eberhard boken I trygghetsnarkomanernas land, där han menar att svenskarna har ett överdrivet behov av trygghet och kontroll.

Vi försöker undvika risker, gardera oss mot oförutsedda händelser och hellre slå vakt om det man har, än våga något nytt.

"Här finns akademiker som hellre väljer arbetslöshet än startar eget. Vi har en skola där man glömt att barn älskar att tävla. Den våldsamma drivkraften hos flyktingar som kommer hit bryts snabbt ned av det kravlösa svenska samhällets välvilliga omtanke", skriver han.

Det är farligt att leva och tryggheten behöver ibland utmanas.

Det kan det vara värt att fundera över när vi tar del av och försöker tolka olika undersökningar.

Självklart måste allmänhet, politiker och polis skapa positiva miljöer för barn, unga och vuxna, och förebygga våld och rädsla. Och bekämpa brottsligheten. Det är en del av tryggheten.

Men samtidigt behöver ibland tryggheten sättas på spel för att komma vidare.

Mer läsning

Annons