Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyliberalism kan aldrig främja landsbygden

/
  • Nyliberal politik är inte lösningen på landsbygdens problem.

Det är lättare att driva byggfirma där det finns kunder som har köpkraft än där ödehusen gapar tomma. På samma sätt som det är lättare att bo kvar där det finns fungerande samhällsservice än på platser som avlövas blad för blad.

Annons

Sverige är ett kluvet land och förutsättningarna på den norrländska landsbygden skiljer sig radikalt från de livsbetingelser som råder i storstadsområdena. Att föra en politik som gör det möjligt att leva i hela landet är en svår uppgift. Och det inte bara därför att de strukturella förutsättningarna är ogynnsamma och därför att de stora väljargrupperna finns på annat håll än på landsbygden.

Svårigheterna handlar också om att få helheten att hänga ihop. Det som kan tyckas önskvärt ur ett Stockholmsperspektiv kan nämligen få direkt negativa följder för den som bor utanför städer och tätorter.

Dessa problem måste alla som på allvar tycker att hela Sverige ska leva vara medvetna om, eftersom valet av perspektiv sätter gränser för vad som är tänkbart och görbart. Den som betraktar samhället ur ett nyliberalt perspektiv, och anser att staten bör pressas tillbaka så långt det bara är möjligt, ser kanske inte ens landsbygdens utmaningar som verkliga politiska problem.

Om människor inte vill bo på landet så får de väl flytta till städerna, och om folk väljer att bo kvar kan de gott leva med konsekvenserna utan att gnälla.

Och även om nyliberalen skulle bry sig om landsbygden är det uppenbart att receptet i fråga skulle slå hårt mot Norrland. Detta bör Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) – där radikala frifräsare samsas med landsbygdsvurmare – ha i åtanke när förbundet i dagarna håller förbundsstämma i Gideå. Tilltron till marknadslösningar får inte bli så stark att politiken blir blind för den norrländska verkligheten.

Det är lätt att tycka att välfärdsstaten tar för stor plats, och att marknaden bör träda in i dess ställe, om man personligen slipper ta de sociala konsekvenserna av den politik man förordar. Men på den norrländska landsbygden är problemet snarare att staten tar för liten plats och att grundläggande samhällservice försvinner.

Att tro att privata företag frivilligt skulle träda in när det offentliga inte längre behöver bry sig vore mer än lovligt naivt. Nyliberala lösningar kommer endast att förvärra landsbygdens problem. Det måste helt enkelt till både fördelningspolitik och skattefinansierade kollektiva lösningar om landsbygden ska ha en rimlig chans.

En liberal politik som bottnar i den insikten kan säkert framstå som sossig ur den "klassiska liberalens" perspektiv. Men den är i alla fall verklighetsförankrad.

Mer läsning

Annons