Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni gör oss politikertrötta!

/

Sveriges alla hjälpkonton fylls till bredden.

Annons

På en dag fick Radiohjälpen in två miljoner.

Och på två dagar svängde opinionen. Nu letar många svenskar efter kanaler för att få utlopp för sin tjänstvillighet. Uppfinningsrikedomen är stor i ett land där folkrörelsetraditionen är djupt förankrad: i byar och förorter, på sociala medier och i föreningar rannsakas nu samtliga samveten: Vad kan vi göra? vad kan jag göra?

Det är en fullt naturlig reaktion när vi i veckor, i månader, matats med ofattbara bilder, vittnesmål och nyheter om den största av flyktingkatastrofer Europa drabbats av i vår tid.

Det är dags att resa sig ur tv-soffan.

Som bortblåst är SD:s partiledare Jimmie Åkessons tjatiga argument från SVT:s Aktuelltstudio om att vi inte kan ta emot fler – de (flyktingarna) ska hjälpas på plats.

En naturlig följd hade nu varit att vår statsminister Stefan Löfven (S) tagit någon form av landsfadersansvar. Enat folket i en svår tid, förklarat vad som händer och samlat partiledarna till en gemensam svensk humanistisk och pragmatisk hållning.

Det må saknas en svensk politisk tradition att agera likt en amerikansk president och hålla tal till folket. Och det må vara så att Löfvens styrka inte ligger i talets gåva. Men nog har han väl ett helt batteri av kompetenta rådgivare och talskrivare?

Det finns ett taktiskt tänkande i att ha fingertoppskänsla, att sträcka ut fingret i luften och förstå vartåt vinden blåser. Om nu inga andra än politiskt taktiska argument biter.

För när Morgan Johansson (S) sitter i en tv-studio och argumenterar lite lojt för ett samtal över blockgränserna, medan Elisabeth Svantesson (M) står i tv-studion och efterfrågar färdiga förslag att ta ställning till, blir vi alla trötta. Politikertrötta.

Är det Annie Lööf (C) allt hänger på? Är det hon som ska samla till en gemensam asyl- och integrationspolitik just nu? Visserligen har hon inte det största väljarunderlaget bakom sig, men helt uppenbart det största politiska förståndet just nu.

Det är beklämmande att Socialdemokrater och Moderater inte kan visa lite gemensam politisk handlingskraft utan fortfarande beter sig som om vi befann oss i en valrörelse.

Stefan Löfven ska träffa Angela Merkel på tisdag. Det finns tid att höja förtroendet hos svenskarna före dess. Och kanske också lära sig något av förbundskanslerns ställning hos det tyska folket.

Fram tills dess får vi agera efter eget huvud. Radiohjälpen nådde den största responsen på en insamling någonsin i torsdags. Den överträffade till och med tsunamin 2004.

Välvilligheten har inte samma begränsningar som de partipolitiska.

Mer läsning

Annons