Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej Sveriges Radio, oberoende hävdas inte bäst genom dumhet

/

Sveriges Radios vd Cilla Benkö styr in på en farlig kurs när radioledningen tolkar oberoende som att inte kunna ta intryck av kritik eller att som beslutsfattare möta kritiker. Att hävda oberoende genom stå kvar vid korkade beslut är bästa vägen att be om regleringar och tuffare sändningsstillstånd. 

Annons

Läs mer: Sveriges Radio lägger ned verksamheten på ryska språket

Det är slutsatsen jag drar efter ett seminarium i Riksdagen under förra veckan som ordnades av Liberalerna med anledning av att SR beslutat sig för att lägga ned sina ryskspråkiga sändningar. SR har i sitt sändningstillstånd att man ska ha utlandssändningar riktat till utlandspublik, men några språk definieras inte. Så därför tycker SR att det räcker med de stora invandrarspråken som arabiska och somaliska eftersom nätnyheter på dessa språk kan konsumeras även i utlandet. 

Förutom att SR inte tagit i beaktande att ryska är det stora andraspråket hos stora invandrargrupper så har radion inte förstått det pågående propagandakriget. Trots att Sveriges Radio är blockerad i Ryssland sedan november för en fem år gammal artikel om alvedon. 

Svenska skattebetalare är också genom Nordiska Rådet med och finansierar estnisk journalistik på ryska, men att till det inse att det olämpliga att i nuläget lägga ned verksamheten på ryska språket har gått radioledningen förbi. Och inte heller vill Cilla Benkö eller ansvarig programdirektör Björn Löfdahl möta kritikerna. Istället skickades tillförordnade kommunikationsdirektören Helga Baagøe till Riksdagen med budskapet att beslutet inte kommer att ändras. 

Läs mer: Mediernas förtroendekris - så djup är den, det här är orsaken och det här kan man göra

På andra sidan stod en enig panel, med deltagare från MSB, Svenska Institutet, Utrikespolitiska Institutet, försvarsutskottets ordförande Allan Widman och den tidigare styrelseordföranden Olle Wästberg som blivit beslutets främsta kritiker. Panelbudskapet var tydligt, det är av stor betydelse att det finns oberoende journalistiska redaktioner som kan ge en korrekt Sverigebild på ryska språket för en publik i Estland, Lettland, Vitryssland, Ukraina och Ryssland. Och seminariets slutsats blev att om Sveriges Radio inte gör det behöver finansiering fram från annat håll med annan huvudman.

Beslutet om ryska språket får mediepolitiska konsekvenser. Om inte SR står för verksamhet som har samhällsintresse varför inte minska budgeten för Public Service och lägga ut delar på entreprenad? Och om SR läser sändningstillstånd för att hitta kryphål ur lagstiftarens andemening, då behövs betydligt tuffare skrivningar. Samtidigt driver Miljöpartiet frågan om att grundlagsskydda Sveriges Radios oberoende, det skulle vara lättare att vara för det om det handlade om att värna klokhet istället för att skydda dumhet.

Läs mer: Kultur och historia blir allt viktigare i Rysslands säkerhetsstrategi

Intresserad av informationskrig? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng (Intervjun med Gudrun Persson finns i detta program)

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons