Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, gå inte på snacket om att sjukhusen i Bollnäs och Hudiksvall kommer att läggas ned

Artikel 4 av 5
Regionindelning
Visa alla artiklar

Ska sjukhusen i Hudiksvall och Bollnäs läggas ned om det blir en regionreform? Det hotet dinglar Patrik Stenvard, moderaternas oppositionsråd i Region Gävleborg, med i en intervju på nyhetsplats i förra veckan. 

Annons

"Det brukar landa i att man ska skära någonstans, de mindre sjukhusen i Hudiksvall och Bollnäs ligger så klart i farozonen."

Utspelet är ett exempel på hur den politiska debatten förflackas när politiker flörtar med populism i syfte att nå ett mål, även om argumentationen sker mot vad som borde bättre vetande.

Det första en läsare ska ha klart för sig är att Moderaterna runt omkring i landet ökar trycket i att försöka lägga krokben för reformen av Sveriges regioner. Partiet tar till olika knep, från krav på folkomröstningar (nej, förvaltningspolitik är ingen folkomröstningsfråga) till att plötsligt positionera sig som en planekonomisk centralbyråkrat med självpåtagen nederlagsdoktrin.

Det bakomliggande skälet som inte alltid redovisas är att Moderaterna helst av allt vill avskaffa regioner och landsting. Det har partiet önskat göra länge, men med till och från i intensitet. Partiet vill inte ha folkvalda på fyra nivåer, utan anser att staten (och därigenom riksdagen) är bättre skickade att bestämma vilka sjukhus som ska finnas i Hälsingland och hur det regionala utvecklingsarbetet ska gå till. Resultatet av den politiken skulle troligen bli kommunsammanslagningar för att klara av den vården som staten inte tar hand om. Lokalt självbestämmande är alltså krokodiltårar.

Läs mer: Decentralisering förutsättning för framgång

För oss som tror på en verklig decentralisering, med ungefär jämstarka regioner, som kan hålla ihop Sveriges utveckling är den moderata vägen en återvändsgränd. Morgondagens välfärd levereras bäst genom att staten lämnar över fler uppgifter till folkvalda regioner, inte färre. Framgången är dock inte given, det behövs en decentralistisk helhetssyn. Men med det så garanteras de små sjukhusens överlevnad långt bättre än i dag, särskilt om det sker i privat regi.

Och Stenvard behöver inte åka långt för att ta del av en sådan historia. Den finns i Bollnäs sedan Aleris tog över.

I våras pratade jag med sjukhuschefen Elisabeth Winsjansen, vars verksamhet har hyllats och lyfts fram som en förebild bland små sjukhus. I återkommande rankningar finns Bollnäs med i Sverigetoppen. Och jag frågade henne om just argumenten som vid det tillfället förts fram på andra håll att små sjukhus skulle vara hotade i den nya regionen Svealand.

"Den oron finns inte i mig när det gäller stora regioner. Behovet av enheten kommer att finnas kvar, och det viktiga är att bestämma vad man ska göra var."

Och någon flytt kan inte Winsjansen föreställa sig.

Läs mer: Vägra vinstdebatten - Bollnäs en framgångssaga

"Det vi har på sjukhuset är anpassat efter befolkningen. Vi har den vården vi behöver här, det finns inget behov att flytta vården."

En större region innebär istället tillgång till fler patienter. Ett sjukhus som Bollnäs kan bygga specialisering inom olika operationer och därigenom garantera övrig verksamhet. För större region betyder inte per automatik att all centralisering sker till ett ställe. Med decentralisering och specialisering får de små nödvändig livskraft.

En större region innebär istället tillgång till fler patienter. Ett sjukhus som Bollnäs kan bygga specialisering inom olika operationer och därigenom garantera övrig verksamhet. För större region betyder inte per automatik att all centralisering sker till ett ställe. Med decentralisering och specialisering får de små nödvändig livskraft.

"Alla kan inte göra allting, och man behöver ha volymerna för att göra någonting bra."

Med partiordern att försöka stoppa regionprocessen kommer Moderaterna i konflikt med vad partiet annars driver, fler privata alternativ och lyssna på näringslivets erfarenheter för att leverera en högkvalitativ vård på ett effektivt sätt.

Läs mer: Spräng länsbojorna och släpp landskapen fria

Visst får Moderaterna (och andra partier) driva politiken att avskaffa regionerna helt, men använd inte exempel i Hälsingland mot bättre vetande.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Alla artiklar i
Regionindelning
Annons