Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP tar inte klimathotet på allvar

/

Det är inte dig det är fel på när du känner klimatångest, det är politiken.
På fredagen invigningstalade språkröret Åsa Romson på Miljöpartiets kongress i Umeå. Hela anförandet handlade om klimatet och den klimatterapi som MP föreskriver för att råda bot på människors oro inför klimatförändringarna.

Annons

Miljöpartiet träffar både rätt och fel. Det är sant att Alliansens klimatarbete spretar betänkligt, något som inte minst Riksrevisionen påpekat i en serie granskningar det senaste dryga året.

Det är också sant att det på flera områden saknas långsiktiga spelregler som kan uppmuntra till investeringar i gröna energislag.

Men frågan är om MP:s klimatterapi är särskilt verkningsfull.

Klimathotet är, som bekant, globalt, och det brådskar att få ner utsläppen. I det ljuset framstår Miljöpartiets recept snarare som ett sätt att gå mot katastrofen med högburet huvud.

För det första måste Miljöpartiet sluta prata om de inhemska klimatsatsningarna som ett sätt att rädda klimatet.

De svenska utsläppen, också om de stiger med några procentenheter, är försumbara ur ett globalt perspektiv. Inte ens de mest fantasifulla energieffektiviseringar kan förhindra den temperaturhöjning som hotar människor och natur på jorden.

Däremot kan vi använda en grön omställning av samhället som en jättelik reklampelare för att öka exporten av kunskap och teknik för energieffektivisering. Men det är något ganska annorlunda än det perspektiv MP framför.

För det andra tas faktiskt inte klimathotet på tillräckligt stort allvar.

100 procent förnybar energi till 2030 – det är Miljöpartiets vision. I det inbegrips ett kategoriskt nej till ny kärnkraft. MP tycker om att peka på Tyskland, som i chock efter kärnkraftsolyckan i Japan beslöt att snabbavveckla kärnkraften.

Det görs förvisso stora investeringar i sol och vind i Tyskland, men den solkiga baksidan är stigande koldioxidutsläpp från bland annat kolkraft.

I Naturvårdsverkets rapport om möjligheten att göra Sverige klimatneutralt till 2050 anges att målsättningen bara är realistisk med fortsatt produktion av kärnkraft.

Visst är det skönt att blunda och föreställa sig en värld som går runt på sol, vind, vatten och vågor. Och i en avlägsen framtid kan det kanske bli verklighet. Men dagens stora politiska utmaning ligger inte i att planera för en utopi.

20 eller 40 år framåt i tiden. Den ligger i att omedelbart böja den fortfarande stigande utsläppskurvan nedåt.

Den som lider av klimatångest torde inte bli ett dugg lugnare av Miljöpartiets och stora delar av den globala miljörörelsens ambition att avveckla ett klimatvänligt energislag.

Mer läsning

Annons