Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP kan inte välja både skalbaggar och regering

/
  • Gustav Fridolin blev utbildningsminister, men kommer hans parti att överleva tiden i regeringen?

Annons

När Miljöpartiet firade sin 30-årsdag stod partiet på höjden av sin popularitet. 2011 hade man inte bara etablerat sig som självklar koalitionspartner för Socialdemokraterna. Man var också flitigt uppvaktade från borgerligt håll.

Trots att drömmen om att ta en plats i en regering förverkligats har det senaste året varit allt annat än festligt för de gröna. Väljarna svek, statsråden är ifrågasatta och en rad sakpolitiska förhandlingar har inte gått partiets väg.

Regeringsinnehav kan vara en plågsam upplevelse för partier som byggt sin existens på löften om att stå för något annat än de stora etablerade partierna. Fråga bara de brittiska Liberaldemokraterna, som i många avseenden liknat MP och lockat samma typ av unga, urbana medelklassväljare, men som efter fem år i regeringsställning utplånades i valet i maj. En bidragande faktor var att partiet inte lyckats visa hur man påverkat regeringens politik.

Risken är att MP går samma öde till mötes, och kommer att bedömas som en förlängning av S i valet 2018. Det är den grundläggande utmaningen när Gustav Fridolin i år håller partiets tal i Almedalen.

Att MP, och inte minst Fridolin själv, har valt att profilera sig i skolfrågan är ur ett sådant perspektiv ett problem. Skolan uppfattas visserligen som en viktig fråga av de flesta, men alla är i princip överens om vad som behöver göras. I det läget blir det svårt för MP att ta åt sig äran för saker som lyckas, medan Fridolin på samma sätt som Björklund kommer att hållas ansvarig för allt som går fel.

Miljö- och bostadsministerposterna ger betydligt bättre förutsättningar att göra unikt avtryck. Det förtroende som finns för partiet i miljöfrågorna skulle lätt kunna breddas till att omfatta ett bredare klimatomställnings- och samhällsbyggnadsperspektiv. Det är också det som ligger bakom parollen Nu bygger vi Sverige! som introducerades på partiets kongress för ett par veckor sedan.

Problemet är att MP-politikerna runt om i kommunerna har gjort sig kända för att vara det parti som är mest emot byggande. I samhällsbyggnadsfrågorna kolliderar moderniteten och konservatismen som existerar parallellt hos de gröna.

På senare tid har allt fler i MP kommit att se teknisk utveckling och investeringar i modern infrastruktur som en självklar del av den gröna ideologin. Samtidigt har det alltid funnits en stor grupp partiaktivister, inte minst på kommunnivå, som ser varje ingrepp i naturen som förkastligt – de som hellre räddar ett buskage än intresserar sig för hur människor skulle kunna leva klimatsmart.

Om Miljöpartiet ska överleva regeringsmedverkan måste man en gång för alla sätta ner foten på modernitetens sida. De gröna måste kort sagt bygga ett regeringsparti. Trots att ett antal skalbaggar får sätta livet till.

Mer läsning

Annons