Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrännare uppnår det kaos de eftersträvar

/
  • Glädje och lättnad över att ha nått Lesbos. Om de hamnar på ett asylboende i Sverige ska de inte riskera att brinna inne.

Attentaten mot flyktingförläggningar skapar kaos i Hälsinglands asylmottagning.

Annons

Frustrationen bör inte riktas mot Migrationsverket. Förklaringen finns i de attacker som riktats mot flyktingförläggningar såväl i Sverige, som i övriga Europa.

De ensamkommande flyktingbarnen förväntas bli fler. Italien och Grekland bågnar under flyktingströmmarna. Och rapporter om ofattbara tragedier där människor dör i lastbilar och på kapsejsande gummibåtar översköljer oss dagligen.

Samtidigt pågår en intensiv debatt i såväl EU som i Sverige: De stora flyktingmottagarländerna kräver att bördan ska delas solidariskt i hela EU – på hemmaplan handlar det om att vissa kommuner tar ett orimligt stort ansvar för regeringens asylpolitik, medan andra förbehåller sig rätten att helt stänga sina kommungränser. Än så länge har dock inga kommunmurar uppförts, men på sina håll i Europa glömmer man fort: Taggtråd och betongmurar har visserligen inte som huvudsyfte att stänga de egna medborgarna inne. 2015 handlar det om att utestänga de som vill in.

Mitt i detta flyktinginferno passar Hälsingland på att stänga fem asylboenden.

I det perspektivet helt obegripligt.

Kilafors herrgård, Bäckaräng i Hassela, Järvsö bed and breakfast, asylboende i Vannsätter och Stagården i Bollnäs har alla i dagarna fått besked om att de ska stängas. I början på sommaren tömdes Alfta Quren hastigt och mindre lustigt på samtliga inneboende med hänvisning till att ägarna fyllt i blanketter på ett felaktigt sätt. Nu kommer nya besked – Alfta Quren kan öppnas igen.

Anledningen till en ny regel om direktupphandling för tillfälliga boendeplatser är att Migrationsverket akut behöver 24 000 platser åt asylsökande.

Så varför står Migrationsverket med stora sökarlyktan i den ena handen och stoppskylten i den andra?

Självfallet är det lätt att förstå att det inte går att ha någon vidare framförhållning och planering under rådande världsläge. Migrationsverket gör så gott de kan.

Problemet är att det är människor vi har att göra med här. Först och främst de hårt prövade flyktingarna, som mot alla odds överlevt hela vägen till Sverige. Familjer bollas nu fram och tillbaka, rivs upp ur sin tillvaro. Barnen har fått skolkamrater, De vuxna kontakt med lokalsamhället.

Dessutom kan man inte behandla företagarna som tillhandahåller boenden, personal och hushållning hur som helst. Även de måste få en rimlig chans att bygga upp en seriös verksamhet, och anställa den personal som behövs.

Det finns också alla anledning att värna den goda viljan bland lokalbefolkningen. Klipp inte av de band som civilsamhället knyter. Omkullkasta inte nya vänskaper. Viktiga komponenter som inte ska underskattas när nya medborgare ska hitta sin plats på det vi kallar vår jord.

Men anledningen till att de fem aktuella asylboendena nu stängs eller stoppas är att de inte klarar brandsäkerhetskraven. Enkel slutledningsförmåga ger att dessa hårdare krav är en direkt följd av de senaste veckornas attentat mot asylboenden.

En outhärdlig tanke egentligen. Men äntligen blir det obegripliga klarare. Självklart, människans säkerhet sätts i första rummet.

Mer läsning

Annons