Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

#MittHälsingland: Starka sommarröster om landskapets styrkor

/

Sommarserien #MittHälsingland inleds med en prolog signerad politiska redaktörerna Lilian Sjölund och Patrik Oksanen samt en presentation av de sex skribenterna Tove Lifvendahl,
Ola Theander, Elin Unnes, Erik Weiman, Evin Cetin och Eva Cooper.

Annons

Av de unga lämnar 35 procent sitt Hälsingland. Anledningarna är självklara för en människa som precis börjat sitt vuxenliv: utbildning, jobb, kärlek eller ren och skär äventyrslystnad. Men är det egentligen något att bekymra sig över?

Vidgade vyer, utblick och nya erfarenheter är inte bara till gagn för den enskilda individen. Ett samhälle får svårt att överleva som isolerar sig. Som stänger dörren om sig och säger "Det här är mitt Hälsingland, men inte ditt".

Grunden för att ungdomen senare i livet ska känna en längtan att flytta tillbaka måste naturligtvis läggas långt tidigare.

I skolan, i föreningslivet, i familjen, i politiken – i självaste samhällsklimatet. Det där som är öppet och tillåtande i sina bästa stunder, det där som kan ge kvävningskänslor och förminskning i sina värsta.

För att ditt Hälsingland ska fortsätta leva livet mellan de blånande bergen och brusande älvarna, i en lite vemodig men nyfiken livsbejakande dans, bidrar var och en på sitt sätt. Men också tillsammans; i företagen, på arbetsplatserna, i civilsamhället.

Sommaren är en tid för eftertanke och reflektion där tempot i vardagens brus förhoppningsvis dras ned något. Denna ljuva sommartid bjuder vi er läsare på att få ta del av en rad nya och nygamla tidningsröster som alla fått samma uppdrag: Skriv om "Ditt Hälsingland".

De har funderat på vad de en gång lämnade och hur det blev sedan. Därför att de alla har god blick, både i backspegeln och på utvecklingen och förändringen av sitt kära Söderhamn, Arbrå eller Hudiksvall.

Har hälsingegårdens tak lyfts en smula? Landskapet kanske borde marknadsföras som Sveriges Tennessee eller här hittar du de billigaste husen, som alltid är de vackraste. Här finns idrotten med på central plats att få fler människor att växa och vara delaktiga, här finns också stoltheten över det öppna samhället och kärleken som spridit sig från Söderhamn till andra Pride-orter.

Kanske omfamnar landskapet de som alltid fått känna sig utanför, likväl i vardagen som i rättssamhället. Kanske kan hälsingarnas kärva men genuina humor bidra. Åtminstone är den välkomnande.

Ur en dystopikers världsbild och trista debatteknik kan något gott komma. Om man ruckar det allra minsta på den där spegeln.

Och lyssnar just på de där som sökt äventyret, kärleken, insikten och erfarenheten.

Var hittar du din framtid? Mejla, gå in på Facebook, twittra under #Mitthälsingland eller skicka en insändare till insant@halsingetidningar.se beskriv hur ditt Hälsingland hämtar framtidskraften.

Debatten är öppen för alla.

För att travestera Peps Persson: Det här är ditt Hälsingland. Och det här är mitt Hälsingland. Och på fredag möter ni Tove Lifvendahls Hälsingland.

Mer läsning

Annons