Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till de sjukskrivna

/

Sjukförsäkringen har länge varit alliansens Akilleshäl. Reformerna efter valet 2006, och de många som utförsäkrades under åren därpå, orsakade stora problem för regeringen.

Annons

Det är dock viktigt att frågan inte tonas ned inom Alliansen. Trygghet är en viktig fråga för människor och vill de borgerliga partierna fortsätta anses vara regeringsdugliga krävs det att man kan skapa en trygg och rättvis sjukförsäkring.

Ledamöter i Folkpartiets arbetsgrupp för socialförsäkringar föreslog på fredagen, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, att regeringen ska höja taket i sjukförsäkringen, från dagens 7,5 basbelopp till 10 basbelopp. Folkpartisterna beskriver en urholkning av sjukförsäkringen, där många får ut mindre än 80 procent av sin inkomst. 1991 hade endast 9 procent en inkomst över taket. 2010 låg 37 procent över inkomsttaket, enligt Försäkringskassan. Det är alla som tjänar över 27 500 kronor i månaden.

Allt fler svenskar tecknar privata sjukförsäkringar för att garantera sin trygghet. En av tre medlemmar i LO och TCO har skaffat en privat sjukförsäkring som komplement till den allmänna sjukförsäkringen, visar en studie från Folksam, 2009. Samma försäkringsbolag visade året därpå att fyra av tio förvärvsarbetare tecknat en privat sjukförsäkring. Många gör det via arbetsgivaren eller facket.

Fackförbundet Kommunal driver sedan en tid tillbaka att man kraftigt ska höja inkomsttaket, trots att medlemmarna inte tillhör höginkomsttagarna i samhället. Det är förståeligt varför fackförbundet driver en sådan linje. Kommunal befarar att sjukförsäkringen kan falla i framtiden om allt fler människor ratar den till förmån för privata alternativ. Det skulle innebära höga kostnader för låginkomsttagare som måste köpa försäkringar för att få trygghet i sin vardag.

Det pågår en utveckling där den allmänna sjukförsäkringen, en grundbult i svensk välfärd, håller på att förlora sin legitimitet när allt fler människor passerar inkomsttaket och måste försäkra sina inkomster. Det är varken önskvärt eller rättvist för individen att inkomsttaket inte hängt med löneutvecklingen.

Ska sjukförsäkringen behålla sin legitimitet måste förändringar ske i dagens system. Det är därför ett rimligt krav från Folkpartiet att man bör höja taket så att fler människor får ut 80 procent vid sjukdom.

Stabila trygghetssystem ger fria individer. Det är hög tid att höja taket i sjukförsäkringen.

Mer läsning

Annons