Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Demervall: Ta någon krona extra för mjölk från ortens bönder

Under semestern lurade vi med några vänner till vad som skulle vara en gårdsbutik med lokalt producerade ostar. Det visade sig i själva verket vara en kyl och ett nummer att swisha pengar till.

Annons

Under vårt rekordsnabba stopp kom ytterligare fyra bilar. Kunder, beredda att betala för det lokala och äkta, sannolikt blev de lika besvikna som vi över att se en vanlig gård, utan gårdsbutik. Men viljan från konsumenter finns. På facebook samlar ett upprop för högre mjölkpriser nära 250 000 deltagare. Nästan alla vill den svenska bonden väl. Och många är beredda att betala. Ändå ser framtiden svart ut och förklaringen är mer komplex än ett litet osteri i Hälsingland som inte håller vad det lovar.

Mejerijätten Arlas svar på kundernas vilja att betala kom i veckan, ytterligare sänkt mjölkpris. Ett kooperativt företag, där ägarna nu faller som flugor, kan inte agera som om inget har hänt och fortsätta med samma strategi, kompletterat med bonus till ledningen.

På sikt måste det skapas fler mejerier så att bönderna kan välja och Arla får riktig konkurrens.

Grundproblemet är dock att priserna faller i världen. Ryssland har infört ett stopp och Kina har strypt delar av sin import. Den fria handeln är satt ur spel av totalitära stater. Den svenska bonden blir en del av ett storpolitiskt spel, där priser på diesel, löner och kornas mat inte följer svängningar i Putins humör.

Svenska bönder pressas dessutom av butiker med egna varumärken med många gånger otydligt ursprung och lågt pris. Arla å sin sida har obegripligt svårt att förstå att det finns en marknad för närproducerade produkter. Istället för sänkta marginaler för både sig själva och bonden borde de naturligtvis ge konsumenter möjlighet att betala för det de vill ha. En närodlad vara, gjord av den som ser till att djuren har det bra och håller landskapet öppet i bygden där en bor eller har sommarstuga.

För att avhjälpa den akuta krisen och förhindra att ännu fler bönder slutar de kommande veckorna måste regeringen skrota planerna på höjd dieselskatt. Inga alternativ finns för bonden, det ger bara höjda kostnader.

Det kan framkalla viss ångest att inse att lösningen ligger i att Putin, Löfven och Arla tar sitt förnuft till fånga. Men vi som konsumenter kan också köpa varor av bra kvalitet som gynnar bonden. Minst lika viktig som drickmjölken är andra mejeriprodukter, exempelvis går det tio liter mjölk för ett kilo ost och där köper vi mer utländskt än någonsin förr. Vi kan ändra på det. 

Och varenda butiksägare bör fundera på vilka värden de vill förknippas med. Att ta någon krona extra för mejeriprodukter som går direkt till ortens bönder är ett sätt att bidra. Att fler inte gör det svårt att förstå.

Här står jag och minst 250 000 till med våra inhandlingslistor, ska det vara så förbannat svårt att ta betalt av oss?

Mer läsning

Annons