Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Demervall: Landsbygden blir vinnare på en ny arbetsmarknad

Gästkrönikör Magnus Demervall skriver om den nya digitala arbetsmarknaden som innebär stora möjligheter för landsbygden – en utveckling som även han själv är del av.

Annons

För något år sen såg jag en bekant söka "Sveriges bästa chef". Hon sökte inte ett jobb, hon sökte en chef som kunde hjälpa henne ta nästa steg, trivas på jobbet och utvecklas. Därefter har jag sett fler liknande saker, medarbetare som söker en arbetsplats som passar dem – inte bara ett jobb. Det kan vara olika saker, men ett allt vanligare kriterium tycks vara möjligheten till flexibilitet – i tid eller plats att arbeta från.

De företag som vill attrahera och behålla kompetenta medarbetare kommer därför sannolikt att behöva tänka om kring stämpelklockan som grund för lönesamtalet i framtiden.

Det är en ny arbetsmarknad som håller på att växa fram, vilket också är en enorm möjlighet för landsbygden. Det möjliggör för fler människor att hitta eller behålla de jobb de vill ha, utan att för den delen låsa upp sitt boende till en viss geografisk punkt på Sverigekartan.

Flera framsynta företag är redan där, vilket är själva anledningen att jag kan sitta och skriva de här raderna på en gård i Hälsingland. Det är inte alls ovanligt att jag vid avstämningsmöten med kunder loggar in via Skype, bara för att mötas av endast en person i själva mötesrummet. Övriga deltagare loggar in från andra kontor eller hemmet. De lever det nya arbetslivet och är långt ifrån ensamma.

Därför är det inte konstigt att jobba med oss som bor på landsbygden. Kunderna prioriterar vår kunskap om politiska processer och strategier, att vårt kontor är några timmar bort gör dem inget.

Idag ser vi framsynta företag lägga möten så det passar småbarnsföräldrar som behöver hämta på förskolan. Vi ser chefer som förstår att tiden på kontorsstolen inte är det viktiga, utan vad du uträttar för din arbetsgivare.

Om du gör jobbet på tåget på väg till kontoret, hemifrån eller från en ombyggd lada i Segersta spelar mindre roll.

Under de senaste åren har flertalet tunga debattörer hävdat att hela landet inte kan leva. Någon har till och med kallat allt utanför storstäderna för skräpytor. Men det dessa tyckare verkar missa är den snabba omvandlingen som sker på arbetsmarknaden, den digitalisering som sveper fram och den individualisering som driver samhället.

Framtiden har redan sprungit ifrån dessa framtidsspanare, som av någon outgrundlig anledning nästan alltid är män i övre medelåldern. Alltfler arbetsgivare inser att de måste bli mer flexibla för att kunna attrahera kompetens.

Alltfler landsändar blir uppkopplade, även om det ibland går långsamt, och får därmed förutsättningar för distansarbete. Oavsett vad några proffstyckare i Stockholm bestämt sig för, så är förutsättningarna för att hela Sverige ska kunna utvecklas faktiskt bättre än någonsin.

Annons