Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Magnusson: "Jag glömmer aldrig thaivagnen på Brotorget"

/
  • Lisa Magnusson ska vikariera som politisk redaktör från och med fjärde april. Välkomna henne med en frejdig debatt.

En liberal avlöser en annan när Lilian Sjölund går på fyra månaders ledighet.

Annons

Här får ni känna henne lite bättre, den vikarierande redaktören som ni nu ska rosa och kanske risa, ifrågasätta och diskutera med. Men framför allt läsa.

Vem är du, Lisa Magnusson?

– Vilken svår fråga! Var ska man börja? Jag är 34 år. Född och uppvuxen i Östergötland, men har i vuxen ålder bott lite överallt, framför allt i Frankrike. Jag betraktar mig själv som liberal, och tycker att det är ett sorgligt missförstått begrepp - inte minst av många som själva kallar sig liberaler. Något som skiljer mig från en hel del andra ledarskribenter är att jag aldrig har varit partipolitiskt engagerad. Min ingång är istället att jag tycker om att skriva. I övrigt gillar jag även att läsa skönlitteratur, lyssna på musik och sjunga stämsång.

Ditt förhållande till Hälsingland?

– När jag tänker på Hälsingland tänker jag framför allt på den hisnande vackra naturen, den fantastiska folkmusiken och så förstås på det stora politiska engagemang jag mötte som trainee på Hela Hälsinglands ledarredaktion för ett par år sedan. Men också på thaivagnen på Brotorget i Bollnäs, som har den godaste panangcurry jag någonsin ätit.

Vilken är den viktigaste politiska frågan just nu?

– Flyktingfrågan, och det är ett område som innefattar väldigt mycket. I botten handlar det om vilket samhälle vi vill vara; hur vi ska ställa oss till andra människors nöd. Det handlar om migrationspolitik, utrikespolitik och militär politik, och hakar vidare i de stora allmänna frågorna om hur vi ska organisera framtidens skola, arbetsmarknad och äldreomsorg.

På sikt kommer även klimathotet att få betydelse för flyktingfrågan, eftersom stora områden i världen kommer att bli obeboeliga på grund av extrema väderförhållanden, översvämningar och torka.

Finns det en åsiktskorridor?

– Ja, det tycker jag, även om själva metaforen är rätt usel. Men jag förstår ju vad som menas, och tanken är inte ny. Till exempel pratade filosofen Michel Foucalt om epistemer; att varje historisk tid är bunden av sina "sanningar" och lagar. Problemet med just begreppet "åsiktskorridoren" är att det inte handlar om att se sina egna begränsningar, utan mest har blivit ett sätt att säga att det är dumt att folk är av en annan åsikt än man själv och dessutom har fräckheten att påpeka det. Beklagar man detta har man dock ett och annat att lära om demokrati.

Hälsingarna är debattglada, är du beredd på diskussionen?

– Jag tycker om alla diskussioner som utgår från en ömsesidig respekt och en uppriktig vilja att förstå vad den andra menar. Mejla gärna! Och den som har tips får också gärna höra av sig. Min adress är lisa.magnusson@mittmedia.se

Mer läsning

Annons