Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Ställ upp mot rasismen

/

Det hände i Bollnäs. Det har hänt i Söderhamn. Och kan hända i vilken Hälsingekommun som helst.

Annons

Mitt i lördagskommersen i juli tågade ett 15-tal rasister in på torget med flygblad, fanor och sköldar med hängsnaror.

Tre unga tjejer reagerade spontant och engagerat. Deras engagemang smittade av sig. Och i eftermiddag är det dags för en stor manifestation på Brotorget i Bollnäs mot rasismen.

Den organiserade rasismen har lyckligtvis inte fått något riktigt fäste i Hälsingland. Den består mest av tillresta gästarbetare.

Det betyder inte att rasismen inte finns. Den finns latent i varje hem.

Det tar bara någon minut att klicka sig fram på olika hemsidor och mötas av en våg av rasistisk och nazistisk propaganda.

Det tar bara några snabba tryck på tangenterna för att beställa hem propagandalitteratur, nazistsymboler och vit-maktmusik.

Rasismen finns överallt där människor förtrycks eller förtalas. Den finns överallt där människor inte respekterar varandra för vad de är.

Inte bara på torget och i gänget. Den finns också i de fina salongerna, i de präktiga hemmen, i de respektabla kretsarna.

Fördomar, dumhet, rädsla. Rasismens grogrund. Vi bär den alla inom oss. På samma sätt som vi bär förmågan till respekt, kärlek och gemenskap.

Och innerst inne vet vi vad som gäller.

Det är när människor lever öppet och möter varandra i förtroende, i stället för att ta avstånd från varandra, som vårt samhälle kan utvecklas mot en fördjupad demokrati och rättvisa.

Därför möts vi idag i Bollnäs - både Bollnäsbor och tillresta - till en stor och fredlig manifestation mot rasism och för alla människors lika värde och frihet.

Vi ses på Brotorget i Bollnäs klockan fem eftermiddag!

Mer läsning

Annons