Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Nödvändiga förändringar

Klarsynt och modigt. Eller början på slutet?

Annons

Under måndagen presenterade MittMedia ett sparpaket som innebär att omkring 100 journalister, och ett 40-tal övriga anställda, ska bort på tre år i MittMedias 17 tidningstitlar, där bland annat Hudiksvalls Tidning, Ljusdals-Posten, Ljusnan och Söderhamns-Kuriren ingår.

Tidningarnas minskande upplaga och ökande gratisläsande på nätet har skapat en tidningskris, nationellt och internationellt, som ökat dramatiskt under senare år. Om ingenting görs kommer tidningarna att försvinna, vilket skulle vara förödande för samhällsbevakningen och demokratin.

Därför jobbar alla medieföretag nu med att utveckla och skapa inkomster på de digitala produkterna, utan att göra avkall på kvaliteten på tidningarna.

Går det? Det återstår att se.

MittMedia har under det senaste året arbetat intensivt med att hitta nya vägar, samordna och stärka den centrala styrningen. Det har varit nödvändigt av ekonomiska skäl. Men det har tyvärr också skett på bekostnad av chefredaktörernas mandat och det lokala inflytandet.

Det är alldeles för tidigt att säga hur besparingarna drabbar tidningarna i Hälsingland. Men om besparingarna går ut över kvaliteten kommer läsarnas dom bli hård.

Mer läsning

Annons