Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: "Många frågetecken kvarstår"

Gasa och bromsa var ledorden när majoriteten i Hudiksvall presenterade sin budget.

Annons

Eller presenterade och presenterade, det var många frågetecken som kvarstod efter att allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet berättat om sina ekonomiska planer för det kommande året. Mest konkret är kanske att det kommer bli varsel. Åtminstone 40 stycken tjänster kommer att försvinna inom alla verksamheter under lärande- och kulturförvaltningen.

Man är tydlig med att skatten inte ska höjas, ett besked som oppositionens politiker är skeptiska till. För hur ska de 28 miljonerna som fattas i majoritetens budget egentligen finansieras? Det finns en gräns för hur många tjänster som kan tas bort, och hur snabbt dessa kommer att ge effekt.

Det är i allra högsta grad lovvärt att styret i stan tänker arbeta med effektiviseringar genom ett lean-tänk inom sina verksamheter, till exempel när det gäller ärendehanteringen. Och en satsning på bemanningen på äldreboenden är också på sin plats. Men ännu finns inga offentliga listor över hur alla nedskärningarna kommer att se ut i kommunen.

Oppositionen menar att majoriteten inte riktigt har koll på finanserna, och att det kommer sluta med att Hudiksvall får höja kommunalskatten. Lösningen för framtiden är ett gott företagsklimat och tillväxt, det har allianspartierna och Miljöpartiet helt rätt i. Visst ska man satsa på kommunens näringslivsbolag. Men är det inte mer än så som behövs?
När får vi egentligen besked?

Mer läsning

Annons