Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Idrott och rasism hör inte ihop

/

När jag gick i mellanstadiet spelade min klass fotboll med jämnåriga barn som hade kommit till Sverige från kriget på Balkan. Det var barn i vår ålder som hade flytt hals över huvud från ett brutalt krig, medan vi levde rätt lugna liv i en Stockholmsförort.

Annons

Om någon dagen innan hade frågat mig om jag trodde att jag hade någonting gemensamt med elvaåringar från Bosnien hade jag troligtvis sagt nej. Vi kunde ju inte ens prata med varandra!

Men som alla vet behöver man inte prata när man spelar fotboll. På fotbollsplanen är det lätt att inse att likheterna är fler än olikheterna. Oavsett språk imponeras man av samma skott, finter och räddningar, vilket troligtvis är det som gör att 37 000 spelare från 80 nationer snart anländer till Göteborg för att spela Gothia cup, en internationell ungdomsturnéring som bland annat gästas av Gävleborgssonen prins Daniel.

Men alla barn har troligtvis inte samma positiva fotbollsminnen som jag. "Jävla neger", "gorillor", "asen ska skickas hem på samma båt som de kom med" och "aporna har sin plats i buren". Så låter det när Christer Eriksson, ordförande i Bollnäs GIF/FF, läser upp utdrag ur den anmälan hans klubb har skickat till Hälsinglands Fotbollsförbund. Bakgrunden är en fotbollsmatch som spelades på Solrosens IP i slutet av juni, mellan två pojklag från Bollnäs och Söderhamns FF.

Enligt Christer Eriksson fick så väl spelare och ledare som föräldrar och den 16-årige domaren utstå rasistiska påhopp från Söderhamns ledare och några föräldrar. Senare på kvällen ska påhoppen ha fortsatt på Facebook. Enligt anmälan ska en Söderhamnsförälder ha kallat spelare, föräldrar och ledare i Bollnäs för "babianer", liknat matchen vid ett zoo med allehanda djur och skrivit att "aporna har sin plats i buren" samt att "asen ska skickas hem på samma båt som de kom med". I dag är inlägget borttaget men en av ledarna ska ha gett föräldern sitt stöd genom att "gilla" det.

När jag hör sådant stelnar jag till. Även om jag inte var där – och alltså inte vet exakt vad som hände – går det kalla kårar längs ryggraden. Rasism är alltid vedervärdigt, men när den bland annat riktas mot barn – och kommer från vuxna – är det värre.

Ledare i idrottsföreningar är förebilder för barn och ungdomar och även om vi inte kan åsiktsregistrera våra ungdomsledare är det oerhört viktigt att klubbarna är tydliga med vilka regler och värderingar som gäller. Att vuxna människor inte ska kalla barn och ungdomar (eller deras föräldrar och ledare) för okvädesord är ett minimum. Inget barn ska behöva höra att han eller hon är en "gorilla" eller "neger" och inget barn ska behöva se sin ledare kränka andra. Hur ska ungarna lära sig att alla människor är lika mycket värda – och ska behandlas med samma respekt – om vuxenvärlden ger dubbla budskap?

Mer läsning

Annons