Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Förnuft och känsla i avgiftsdebatten

Får skolan uppmana föräldrarna att skicka med barnen frukt varje dag? Ja, men bara om det tydligt framgår att det är frivilligt.

Annons

Det fastslog Skolinspektionen förra året, med motiveringen att skolan ska vara avgiftsfri. Den förälder som har anmält rektorsområdet i Alfta för "fruktobligatorium" är alltså inte helt fel ute – rent juridiskt.

Men ibland är det lika stor skillnad mellan teori och praktik som mellan äpplen och päron. Att övertala barnen att äta frukt är ett rent helvete för många föräldrar, vars telningar rynkar på näsan åt både persikor och apelsiner. När fruktstunden sker tillsammans med kompisarna äter däremot de flesta snällt upp sin banan och föräldrarna packar gladeligen ner frukt i barnens ryggsäckar, tryggt förvissade om att sjuåringen åtminstone äter en frukt varje vardag.

På samma sätt fixar de flesta lätt någon matsäck i månaden och en hundralapp till skolutflykter och idrottsdagar. Båda avgifterna är okej enligt Skolinspektionen, så länge de förekommer vid enstaka tillfällen. För precis som så mycket annat måste skolavgifter ske med både förnuft och känsla och självklart får det aldrig röra sig om stora summor. Att be föräldrarna skicka med lunch varje dag, vilket en förskola i Göteborg gjorde i våras, är inte lagligt. Inte heller att tjata på föräldrarna om "frivilliga" bidrag på 3 500 kronor per termin (friskola i Stockholm).

Däremot kräver systemet smidighet. Om en elev aldrig har med sig frukt, kan skolan kanske ha några äpplen i beredskap. Om det alltid är samma elev som har "glömt" matsäck och pengar till idrottsdagen, får man trixa så att eleven kan delta ändå.

Skollagen är naturligtvis till för att följas, men den är även tänkt att tolkas med förnuft. Och då ska man inte läsa den som Fan läser Bibeln.

Mer läsning

Annons