Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt fler bygga sina liv på stranden

/
  • Nära, men borde inte vara för nära för att få bygga på landsbygden bara det ligger i översvämningssäkert område.

Solen skiner, vattnet är ljummet och det blåser en lätt bris. Vad passar då bättre än att ställa fram utemöblerna på bryggan och bjuda över grannarna på en kopp kaffe?

Annons

Ja, om grannarna är sådana som inte tjallar det vill säga. Bryggan får inte användas för mer än att angöra båtar. Den ligger ju inom strandskyddat område.

Den svenska strandskyddslagen stiftades 1952. Efter införandet av den andra semesterveckan ville man från myndighetshåll garantera den växande stadsbefolkningens tillgång till naturområden. Sedan dess har lagen ändrats några gånger för att i dag omfatta all mark 100 meter från strandkanten kring alla sjöar och vattendrag.

Inom strandskyddsområdet är det förbjudet att bygga hus, lägga ut bryggor, sätta upp staket eller fälla träd. Det är också förbjudet att ändra byggnaders användning, till exempel genom att använda en båtbrygga som uteplats, eller bygga om en fiskebod till gästhus. Syftet är att garantera allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara växt- och djurliv. Det är två beaktansvärda syften, men tyvärr har lagens tillämpning tagit sig orimliga proportioner.

Sverige har 385000 km strand. Det räcker tio varv runt jorden. Att i det läget förbjuda människor att sätta in ett nytt fönster eller bygga ett gästhus på tomten för att det skulle hindra allmänhetens tillgång till stränder är överdrivet. Som lagen ser ut i dag är utrymme för anpassning efter lokala förhållanden litet. Samma regler gäller om man vill bygga ett hus i Stockholms skärgård som om man vill bygga ett hus vid en liten sjö här hos oss, oavsett om platsen har en värdefull natur och besöks av människor för vila och rekreation.

Genom att förbjuda människor att bygga hus på vackra platser vid vatten tar lagen ifrån landsbygden en av dess främsta konkurrensfördelar gentemot städer; vackra utsikter och närhet till vatten. Den gör det också omöjligt för en växande barnfamilj att bygga ut sitt redan existerande hus vid vattnet.

Visst finns möjlighet till dispens, men det är svårt och kräver ett ”särskilt skäl”. Många kommuner vill också ge dispens, men får avslag hos länsstyrelsen.

Strandskyddslagen kom till för att garantera stadsbefolkningens tillgång till natur för vila och rekreation. I verkligheten hämmar den mest landsbygdens utveckling.

Mer läsning

Annons