Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Anders Johansson: Sveket mot jägarna ger EU-motståndet ny ammunition

/

Annons

Om drygt en vecka går britterna till valurnorna för att avgöra huruvida Storbritannien skall fortsätta vara en del av den Europeiska unionen.

Det är inte svårt att förstå britternas avoghet. De har ända från början varit den mest motsträviga av unionens medlemsstater, och desto mer så ju större genomslag federalisternas idé om en ever closer union har fått. Britterna tycker inte om att styras från Bryssel.

För svenskt vidkommande finns det dock skäl att vara orolig. Storbritannien har varit en pålitlig allierad i de svenska strävandena att bromsa de mest klåfingriga förslagen från Bryssel.

Med det förenade konungariket ute ur leken finns en överhängande risk för att de politiska maktambitionerna i Bryssel tilltar, samtidigt som de svenska möjligheterna att stoppa ny lagstiftning kringskärs betänkligt.

En försmak av den tilltagande viljan att från Bryssel inskränka medborgarnas liv och frihet har vi fått i det nya vapendirektiv som – med Anders Ygemans goda minne – nyligen gick igenom Ministerrådet, och som, om det antas i Europaparlamentet, innebär ett hårt slag mot Sveriges många jägare och sportskyttar.

Efter de blodiga terrordåden i Paris den 13 november förra året var EU-kommissionen snabb med att utnyttja den tragiska situationen till att lansera ett förslag som man förberett länge.

Förslaget, som syftade till att avväpna unionens laglydiga medborgare, hade mycket litet med de blodiga terrordåden att göra, men i den upprörda stämning som rådde efter massakern var det lätt att vinna gehör för skärpta vapenlagar.

Visst har EU problem med vapen, men inte av det slag som regleras i det nya direktivet. EU:s problem handlar om insmuggling av illegala vapen av militärt ursprung, som används i kriminalitet och av terrorgrupper. Dessa påverkas inte av direktivet.

Istället riktar man in sig på de fredliga jägare och sportskyttar som skaffat sina vapen på laglig väg.

Svenska jägar- och sportskytteorganisationer har varit mycket kritiska till EU:s förslag om förändrad vapenlagstiftning, men mötts av motsägelsefulla besked från inrikesminister Anders Ygeman, som tidigare hävdat att han inte velat se ett sådant regelverk som ministerrådet nu lagt fram, men som nu plötsligt beskriver förslaget som en framgång.

Det nya vapendirektivet är fullkomligt meningslöst när det kommer till att motverka våld, terror och kriminalitet, men en stor inskränkning av jägares, sportskyttars och andra laglydiga vapenägares frihet.

Om den europeiska unionen fortsätter att ta varje ursäkt till att inskränka undersåtarnas friheter, samtidigt som nationella regeringar hellre böjer sig för byråkraterna i Bryssel än står upp för egna medborgare, kommer det förmodligen inte bara att vara britterna som får allt svårare att se det europeiska samarbetets förtjänster.

Mer läsning

Annons