Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt höjda pensioner för att många jobbar

/
  • Pensionärer på utflykt för 57 år sedan, och för att pensionen ska räcka i framtida behöver alla jobba längre.

En efterlängtad nyhet nådde nyligen landets 2,1 miljoner pensionärer. Inkomstpensionerna höjs kraftigt nästa år. Det handlar om en ökning på 4,2 procent vilket betyder ett par välbehövliga extra hundralappar i månaden för många äldre.

Annons

Garantipensionen, som är kopplad till prisbasbeloppet, sjunker något, men det ska enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kompenseras med höjt bostadstillägg. Strandhäll signalerar även för en eventuell skattesänkning för pensionärer nästa år, vilket ytterligare skulle förstärka mångas ekonomi.   

Det är ett glädjande besked att äldre får mer i plånboken. Alliansens jobbskatteavdrag höll pensionärerna utanför. Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kom dessutom med det obekväma beskedet att svenskar kommer att behöva jobba längre.

Och visst har Reinfeldt rätt. Med ökad medellivslängd och lägre barnafödande har vi en åldersfördelning där andelen äldre blir allt större. Vartannat barn som föds idag väntas leva tills det är hundra år. Det kommer kraftigt påverka försörjningskvoten.

Det betyder att äldre måste arbeta längre och unga behöver komma in på arbetsmarknaden tidigare. Med dagens svårigheter att få en fastanställning riskerar fler behöva förlita sig på garantipensionen.

Värt att notera är att höjningen av pensionen inte är ett politiskt beslut, utan görs av Pensionsmyndigheten när det finns ett överskott i systemet. Ju fler som jobbar och bidrar till inbetalning av pensionsavgifter, desto större är möjligheten att öka pensionerna.

Förra veckan varnade generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, för att regeringens skattehöjningar kommer att påverka sysselsättningsgraden. Det är en allvarlig signal. För pensionen är ingen gåva i ett orange kuvert, den är följd av att många jobbar.

Mer läsning

Annons