Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korvfällan, mjölkboven och mobilstressen

/
  • Korv är gott. Men kanske inte sju dagar i veckan. Framför allt är det inte nyttigt med för mycket processad mat.


Bryt vanan med en leverpastejmacka till frukost.

Annons

Inga kalla korvar till vrålhungriga små idrottsmän. Slopa mjölken till gröten och om du ammar: Se din baby i ögonen i stället för att låta blicken fastna på kattungen som jagar en kamphund på Facebook.

Larmen duggar så tätt just nu att det blivit en veritabel kamp att över huvud taget leva rätt. Kanske dags att återupprätta det ofta kritiserade, men ack så svenska begreppet "lagom"?

Människor reagerar på olika sätt för att kunna hantera den strida ström av nya forskarrön, som oftast är ganska problematiserande och diskuterande i sin utformning, men nerkokat till journalistik med vassa rubriker får samma effekt som en varningstriangel på ett receptbelagt läkemedel.

Allt framstår som livsfarligt med andra ord.

Skeptikerna, som tenderar att bli alltmer vetenskapsfientliga och i värsta fall fabricera egna rapporter där de hittar de mest obskyra länkar på internet som bekräftar deras världsbild, är de mest kontraproduktiva. Återfinns oftast och är som mest högljudda i debatter som handlar om mässlingsvaccin, cannabis och klimatförändringar.

Försåtliga och rent farliga är de största fanatikerna. De som vägrar att vaccinera sina barn mot mässlingen är ett mycket konkret exempel.

Men för att återgå till den gånga veckans larmdebatter.

Att äta stora mängder rött kött och processad mat, det vill säga korv och pastejer, ger cancer. Världscancerfonden uppgraderar till och med varningen för rött kött till högsta nivån och avråder helt ifrån alla processade charkvaror. 22 av världens ledande experter är eniga. Rådet för individer är att inte äta mer än 500 gram i veckan.

Att dricka stora mängder mjölk är kanske inte farligt för individen men nu kommer allt fler rapporter om att vi borde minska vår mjölkkonsumtion eftersom produktionen av mjölkprodukter har stor miljöpåverkan. Livsmedelsverket rekommenderar en mjölkkonsumtion på 2-5 dl per dag. Man gör bedömningen, baserat på den senaste vetenskapen, att denna mängd mjölk tillför viktiga näringsämnen i en lagom mängd.

Tankefnurran som mjölkantagonisterna gör är att bland ihop produktion och konsumtion. Det vore kanske vettigare att sikta in sig på att försöka sänka miljöpåverkan? Att mjölk innehåller livsviktiga näringsämnen, framför allt för barn, råder det knappast några tvivel om.

Och så var det mobillarmet som gick ut förra veckan. I korthet varnar barnmorskor mammor från att sitta och surfa på mobilen eller läsplattan i samband med amningen. Framför allt när det gäller väldigt små barn. Den viktiga anknytningen mellan mor och spädbarn går förlorad om mamman fokuserar på sina mejl eller sin Facebooksida i stället för att se barnet i ögonen, menar barnmorskorna.

Anledningen till att vi mår bättre, är friskare och lever längre är självklart den ökade kunskapen vi har om människan och vad som påverkar oss.

Men det skadar aldrig att bli lite lagom uppskrämd. Drick lite lagom med mjölk eller inte alls om du inte gillar drycken. Ransonera köttintaget till lagom nivå – grönsaker, fisk och fågel är utmärkta livsmedel.

Och surfa lugnt när barnet sover. Lite lagom bara.

Mer läsning

Annons